За ползването на социални медии

Labels: , ,


Иван покани екипът ни да се включи в играта „Защо използвам социални медии?”. Въпреки че играта вече приключи, ние решихме да уважим получената покана и да задоволим любопитството на Иван.

Тъй като Svejo само по себе си е социална медия, ще разгледаме въпроса от две гледни точки. Защо да ползваме Svejo като социална медия и защо Svejo ползва социални медии/мрежи.

Преди всичко е хубаво да се разберем за понятията. Към момента у нас са разпространени две различни схващания за социалните медии. Едното разбиране (което очевидно изповядва и стартиращият тази игра) е, че терминът „социална медия” е по-общото, което обединява в себе си социални отметки, социални мрежи и т.н. Общо взето всичко, което е генерирано от потребителите може да влезе в това схващане, независимо от конкретния начин, подход и пр.

Другото разбиране, което нашият екип е по-склонен да подкрепи, разделя активностите със социална насоченост в интернет спрямо начина, по който те се случват и целта, която си поставят. Така например имаме обособяване на социални мрежи, социални медии, социални отметки и т.н. Едните са съсредоточени върху връзките между хората и начинът им на комуникация, други се съсредоточават около споделянето на съдържание, което става център на активността, а не връзките между хората и т.н. От тук и нашето разбиране за Svejo като социална медия:

Svejo е мястото, където всеки може да споделя информацията, която пожелае. Информацията, която счете за интересна, полезна, забавна и т.н. Мястото, където всеки дава своя глас и помага добавените публикации да бъдат подредени – най-добрият възможен филтър. Сайтът с човешката оценка на информацията, където няма редактор, който да подрежда и задава интересното днес. Мястото, където връзките между хората се изграждат на база споделената информация. Където полът, годините, образованието и социалният статус нямат никакво значение, защото всички са равни и споделят идеи, коментират и гласуват за интересното в нета.

А защо Svejo използва други социални медии и мрежи? Отговорът е много прост: Искаме да улесним максимално достъпа до популярното съдържание.

Фен си на Фейсбук? – чудесно. Ние сме там и няма нужда да напускаш любимото си място, за да следиш интересното в българското интернет пространство. То идва при теб там, където ти искаш.

Фен си на Туитър? – страхотно. Свежите профили са заредени и готови на „едно следване” разстояние.

Другата основна причина да използваме социални медии и мрежи е по-бързият и лесен начин на комуникация. Стремим се да предлагаме най-различни, но удобни за вас, начини за връзка с екипа ни. Освен това откриваме нови приятели, получаваме повече и по-добра обратна връзка, а това ни помага да се развиваме по-бързо и спрямо вашите желания.

Не на последно място социалните медии са свобода. Свободата да избираш, споделяш и информираш.

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

7 comments:
gravatar
Иван каза...
четвъртък, юни 03, 2010  

Преди всичко, благодаря, че приехте поканата за блог-играта на Манол. Стори ми се наистина интересно всички да разберем как и защо една социална медия, при това българска, използва останалите.

Аз също съм застъпник за диференциацията на Интернет медиите като социални мрежи, социални медии, социални отметки в зависимост от тяхната функционалност и насоченост.

Още веднъж благодаря и останете все така свежи!

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, юни 03, 2010  

Видеото което сте постнали не може да се гледа в Германия:

This video contains content of WMG and Sony Music Entertainment. It is no longer available in your country.

;)

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, юни 03, 2010  

Не видях къде е вашата социална мрежа след като даже премахнахте приятелите и добавянето на приятели,но това е друг въпрос.
Все още си оставате сайт за споделяне н линкове само с Положителни вотвания които могат да се модифицират както и отрицателните.Напоследък май не гледате какви са свежите ви статии
или сте се заглеждали

gravatar
Анонимен каза...
петък, юни 04, 2010  

какво трябва да направя, за да може материали от блога ми да се публикуват в свежо?

gravatar
Бисквитеното чудовище каза...
петък, юни 04, 2010  

Хубав пост! :)

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, юни 10, 2010  

Извинете ме за невежеството, но какво се разбира под социални отметки?

gravatar
GaN каза...
вторник, юни 15, 2010  

Social bookmarking :)

Публикуване на коментар