Коледа...

Labels: , , ,


В навечерието сме на един от най-големите църковни празници - Рождество Христово.

Екипът ни ви пожелава приятно и весело изкарване на този красив семеен празник!

Рождество Христово, също Коледа, Божик или Божич е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос. Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинция Юдея.

Православните християни честват Рождество Христово наравно тържествено с Великден. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския и новоюлианския календар), на 6 януари от арменската църква и на 7 януари (по юлианския календар). В България е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

Източник: Wikipedia

Бъдете свежи, усмихвайте се и зарадвайте своите най-близки хора през празничните дни.

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Поглед към новото Svejo

Labels: , ,


Здравейте, приятели,

Наближава датата за пускане на новото Svejo! Екипът ни работи усилено, за да ускори процеса, но стараейки се да изпипаме и последния детайл набелязаните по календара дати тайничко се промъкват в следващия месец и в следващия, и в следващия...

На финалната права, искаме да ви запознаем с външния вид на любимия сайт. Да ви покажем новата визия, подредба и промяна на някои функции. Да започнем обаче с логото:


Svejo си има ново лого! Това е добре познатият на всички ни лимон, който претърпя лека козметична промяна и сега е супер модерен и свеж! За преобразяването му се доверихме на нашите приятели от banda.bg, които свършиха чудесна работа и осъвремениха символът на уникалната за българското интернет пространство социална медия. Сега свежата идентичност е по-добре откроена, по-разпознаваема и да си го признаем – изглежда значително по-добре.

Ето я и дългоочакваната снимка на началната страница на новото Svejo:


Първата промяна, която забелязвате е името на свежите връзки. Те вече ще се наричат „популярни”. Така, основното разделение на добавените в сайта връзки ще е вече: ПОПУЛЯРНИ и НОВИ.


Забележете и добавените 10 категории. След проучване на вашето мнение и добрите практики в тази насока, създадохме 10 основни категории, всяка от които се разделя на няколко под категории. Чрез това нововъведение ще се подобри подредбата на информацията в Svejo, а навигацията към публикации на съответна тематика значително ще се улесни.


Листата с публикации също претърпя лека промяна. Доста по-изчистена визуално и минимално напрягаща окото на читателя, тя ви дава възможност да преглеждате популярните или нови връзки бързо и лесно, като не пропускате нищо съществено от информацията по всяка една публикация. Обърнете внимание, че всяка публикация е кликаема. Вече няма да се налага да търсите бутона „Още...”, за да отворите конкретна връзка. Където и да кликнете върху описанието на публикацията, тя ще ви заведе до вътрешната страница, където можете да видите допълнителна информация.

Ето как ще изглежда и вътрешната страница на всяка публикация:


Едно от новите неща тук е надграждането на бутона „Съобщи за проблем”. Той се трансформира в бутона „маркирай”, който значително улеснява сигнализирането на добавени в Svejo връзки, които нарушават общите условия за ползване или законите на страната. Вярваме, че с тази промяна ще допринесем за още по-голяма активност от страна на общността за по-бързото филтриране на „неподходяща” за социалната медия информация.


Подобни публикации” са преместени под публикацията (а не в дясната част, както бе досега). Сега още по-лесно и бързо ще намирате релевантна на отворената от вас информация.

Да не забравим и страницирането. Бутоните на страниците са леко уголемени с цел по-добро навигиране през тях и преминаване от една страница към друга.

Вече сте забелязали и се чудите как така още не сме споменали нищо за новия бутон? Е, виждате го. Това е новият бутон за гласуване. Освен изцяло обновения дизайн, с радост ви съобщаваме, че откликнахме на многобройните ви молби за премахване на негативното гласуване. Новият бутон за гласуване не позволява негативен вот. Само положителен. Тук искаме да изкажем своята благодарност към Петър Илиев, без чиято помощ новият бутон не би бил възможен. Надяваме се да харесате новото бутонче, с което заедно ще отсяваме интересните неща от мрежата.

За финал, обърнете внимание на долната част на страницата. Уголемили сме я и сме структурирали връзките в нея по нов начин. Целта ни е максимално да ви улесним в достъпа до интересна и полезна информация за Svejo.


До тук с погледа върху новото Svejo. Имайте предвид, че тези страници са само прототип и може да претърпят известни промени преди официалното пускане.

Ще се радваме да споделите вашето мнение относно това, което подготвяме. Можете да оставите коментар тук или да ни пишете на официалната електронна поща: contacts@svejo.net

Всяко мнение е важно за нас!

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Достойно място за свежия блог в "Най-добрите корпоративни блогове в България 2009"

Labels: , , , ,


Здравейте, приятели,

Приключи инициативата „Най-добрите корпоративни блогове в България 2009”. Блогът на Svejo спечели 4-то място според гласовете на публиката и 4-то място според почетното жури с оценка добър 4,34

Оценка на журито:

1. Блог на FIBank – крайна оценка 5,48
2. Блог на Белчо Христов/Фитнес Консулт – крайна оценка 5,43
3. Блог на Stenik Group – крайна оценка 5.26
4. Блог на Svejo.net – крайна оценка 4,34
5. Блог на ROI Communication – крайна оценка 3,85

Гласуване на публиката:

1. Блог на Белчо Христов/Фитнес Консулт – 367 гласа
2. Блог на ROI Communication – 219 гласа
3. Блог на FIBank.bg – 199 гласа
4. Блог на Svejo.net – 144 гласа
5. Блог на Stenik Group – 127 гласа


Искаме да изкажем сърдечните си благодарности на всички, които са гласували за блога на любимата социална мрежа, както и на съдиите, които безпристрастно оцениха blog.svejo.net. Обещаваме, че ще се постараем догодина оценката ни да е по-висока, а до тогава ще продължаваме да ви информираме, помагаме и даваме полезни съвети чрез свежия блог.

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

П.П. Блогът на другия ни проект, Fanopic, бе отличен от съдията Огнян Младенов с думите: “Дава кратка, точна и бърза информация за новостите в услугата. Точно това очаквам от блог на уеб услуга.”

Чети нататък...

Гласувайте за най-добрия корпоративен блог в България за 2009 г.

Labels: , , ,


Здравейте, свежари,

Както знаете, блогът на Svejo е сред участниците в “Най-добрите корпоративни блогове в България 2009″. От днес започна и гласуването за народните фаворити:

От днес, 16 Ноември 2009, до 13,30ч. на 26 Ноември 2009 всеки от вас може да подкрепи със своя вот онези български фирмени блогове, за които смята, че са най-хубави, най-интересни и информативни, най-професионално поддържани и най-добре постигащи организационните си цели.

Целият текст...

Ако считате, че блогът на Svejo отговаря на описаните по-горе критерии и заслужава да вземе награда,


Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Циничният Елф към свежарите: Мийте си краката редовно... със сапун!

Labels: , ,


Здравейте, приятели,

Доскоро имаше един уважаван от нас български блогър, който упорито забраняваше на читателите си да добавят неговите статии в Svejo. От скоро той премахна тази забрана и ние решихме да го попитаме: Защо?

Днес ви представяме едно интервю с Циничният Елф.

  • Представи се с няколко думи на малкото хора, които още не те познават

Чакай, че писах на иврит досега и текста ми се лепи отдясно... баси! Та... Елфа (без пълен член в момента) е обикновен републикацен (което трябва да се чете като гражданин на Републиката, вън от контекста на Междузвездни войни). Елфа е на 24 години, левент, творчески ориентиран, работещ, щото иска да има пари, за да може да се разхожда наоколо необременен поне от финансова гледна точка. Елфа е един от вас, озъртайте се (но не с лошо) и може да го видите. О, да! Елфа не е толкова помпозен, че да говори за себе си в трето лице, просто... се прави на интересен от време на време :) обича иронията и сарказма. А амплоато му на циничен хич не бива да ви плаши - не значи, че не може да се говори с него :) С мен. С него... шизофреник, преди всичко :)

  • Защо Елфа е циничен?

Животът го превърна в разруха на психическата независимост убягвайки тежките моменти (до един момент), търсейки излаз от сериозни стресови ситуации, но както знаете, не може да бягате вечно. Претръпнал достатъчно, Елфа се превърна в циничен, за да... може да спи спокойно. В противен случай - щеше напълно да се освидетелства.

  • Защо на Елфа му е нужен блог?

Нужен, не бих го нарекъл, защото не е като да съм имал необходимост от него :) Но... понеже пробвах, туй като наркотиците и взе, че ми хареса - предимно заради възможността да правя нещо, което да се харесва на публика(та), разбира се, съм си ексхибиционист, но поне чрез блога ми (все още) не могат да ме арестуват. За разкарване нагоре надолу по... пишка (цензурирай гооооооооооо!)

  • А, страстта към чернобелите фотографии?

Това е от учебника по биология ! :) Фотографиите. Първите фотоси, които видях в живота си бяха правени от баща ми, навремето много се занимаваше с фотография, чисто любителски. Но това не пречеше да е сериозно мероприятието. И... си спомням, че имаше дни в които дълго време проявяваше ленти в лабораторията си. Накрая - първи аз се редях, за да ги гледам. Зарибявка... но общо казано, чернобялото (в частност на фотография) много ме привлича. Възбудата е в главата, ерогенната зона - най-важната при това. Чисти са. Не ме обременяват с цвят. И... много ми напомнят на друго нещо, което също толкова много харесвам... Рисунки графика (знаеш, белия лист и един-два молива, различна твърдост) светлосенки, форми, щрихи.

  • Снимките добре, а киното?

Киното... пак там - баща ми :) И той киноман. Наследил съм го от него, 100% ;) Има и други неща, които ми текат във вените, но силно се надявам някои специфични негови прояви, да не ми се случват. О, и цинизма ще да е оттам. Киното - влюбен съм в него. Просто, защото 24-те кадъра пред очите ми трептят по такъв приятен начин, че... ме омагьосват. Няма мърдане, обичам шума от работещ прожекционен апарат. "Мълчанието" в залата преди началото на филма. Шумът от затихването, когато лампите угаснат. Тъмнината и големият светещ екран. Седмото изкуство е... феномен!

  • Как се връзват интернет и блогът със страстта към седмото изкуство?

Нарича се CINEMANIAC :) Минавал си оттам ;) исках да направя силна база... Критично ориентирана, ако някой така го оценява, или просто... споделени впечатления с определен стил, но CINEMANIAC, колкото и да го обичам, трябваше да бъде паузиран. В деня, в който се мултиплицирам, ще се занимавам по 24 часа само с него ;)

  • Какво е за теб Svejo?

Шорткът или на български - пряк път до това, което е най-актуално според висящите в нета. Разбира се, доста често ме бие градушка като вляза там, но с подходящ червен филтър... ъъъ, чадър :) се браня от големите парчета небесен плач

  • Защо до скоро бе забранил на читателите ти да добавят твои блог статии в Svejo?

Защото съм тънко обидчив и преди месеци (почти година) се обидих :) Мензиса ми държа известно време, след което отпусна и ходех с чисто бельо. Комитата подуши парфюма ми и каза: Стига толкова, Елфе ! И те така... Пожеланието за реабилитиран Свежо "орган" (знаеш какво има тука) се сбъдна ;) (за (все още) неразбиращите завъртения ми език - не, нямам сексуална връзка с Комитата)

  • Какво (освен Комитата) те накара отново да добавяш в svejo.net?

Публиката. Преди време, докато бях активен, въпреки големия поток от "просто кликащи", се случи да се запозная с хора, на които и шапка бих им свалил. Взаимно се получи де... Накратко, след една такава пауза мисля, че и други трябва да се докоснат до (макар и циничните ми) творения :P Ако ме затвориш на остров самотен без връзка с другия свят няма да пиша, няма да играя... Няма да пея (о, да, пея !) :) Що... Щото няма за кого!

  • Какво послание би отправил към свежата общност :)

Неспирен дух в желанието за усъвършенстване. Инак... Както сте в IT-то, за норматив ще ви прегазят.

  • Нещо, което би искал да споделиш, а няма кой да се сети да пита?

Сега като попита... От известно време усещам едно... (озъртам се) неудобно парене между пръстите на краката... Или са германците, или ще са обикновени гъбички. Съвет към всички, които не ме попитаха, но въпреки това опитаха (от казаното): Мийте си краката редовно... със сапун!

Благодарим ти за отделеното време! :) Нека свежата сила бъде с теб!

Тенкю, свежай-knight(s)!

Чети нататък...

Svejo е лидер в категорията „Социални мрежи и общности”

Labels: , , ,


Здравейте, свежари,

Вчера колегите от vesti.bg публикуваха статията: Над 1 млн. души на ден в сайтовете на „Нетинфо”, където бе оповестена и добрата новина, че Svejo е на първо място в категорията „Социални мрежи и общности” според „Нилсън Онлайн” за месец октомври.

Лидер в категорията "Социални мрежи и общности" според "Нилсън онлайн" вече е Svejo.net. През октомври сайтът е посетен от 850 хил. души, като бележи 12% ръст спрямо предишния месец.

Целият материал...

Това е повод за радост на всички нас, които съставляваме сайта. Всички, които споделяме информация, гласуваме и коментираме интересното в нета всеки ден. Ние заедно изградихме едно силно, критично и забавляващо се общество около свежата идея. Силата е във всички нас поотделно и в общността ни като цяло – това е тайната рецепта на Svejo, която го прави това, което е.

Дали актуалното днес ще са фотоподборки, политически материали, технологични материали и т.н. зависи само и единствено от всички вас.

Екипът ни ви благодари, че изграждате облика на Svejo всеки ден!

Нека свежата сила бъде с вас!

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Трябва ли добавена в Svejo връзка да бъде свежа (популярна), за да се радва на интерес?

Labels: , , , ,


Здравейте, свежари,

Много от вас си мислят, че за да бъде посещавана и изобщо, за да се радва на интерес от страна на обществото, добавена в Svejo връзка, трябва задължително да стане свежа. Днес искаме да опровергаем една подобна теза и да ви покажем, че дори и новите връзки се радват на значителен интерес.

Екипът на сайта постоянно обновява и подобрява елементи по svejo.net. Успели сме да постигнем отлична оптимизация (‘A’ grade SEO) за търсещите машини в Интернет, поради което добавянето на връзка в Svejo в общия случай гарантира по-добра видимост от търсачките. Помагат и функционалности в сайта като например „подобни публикации”, които ще се погрижат да не пропуснете нещо интересно, което ви интересува.

Ефектът може да видите във връзки като тези:


Тези и подобни връзки показват, че добавените в Svejo материали са ценни за посетителите и потребителите на сайта не само когато са свежи (популярни). Много хора използват нашата търсачка, както и други функционалности по сайта, които им помагат да намерят информацията, от която се нуждаят.

Помнете, че когато добавите интересна, забавна и/или полезна връзка в Svejo, тя ще достигне до хората, на които тя е необходима, независимо от това дали тя е свежа (популярна) или не.

Това е за днес от нас.

Бъдете свежи!

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Svejo достигна 100 000 посещения дневно

Labels: , , , , , , ,


Здравейте, приятели,

Днес сме радостни да ви съобщим, че за пръв път от своето съществуване, любимият на всички ни сайт прехвърли 100 000 посещения на дневна база. За да сме по-точни, ако питаме tyxo.bg, вчерашните посещения са били 105 810, ако питаме Google Analytics, то посещенията за вчера са били 119 489, докато Nielsen Online твърди, че са точно 104 108.

Този факт ни дава повод да споделим с вас малко повече информация около Svejo, която считаме, че ще ви бъде интересна. Знаете ли например, че:


  • Svejo е на 10 (десета) позиция сред сайтовете в България според Nielsen Online Ranking Report и на 2 (второ) място в категория Общности;

  • Всеки ден в Svejo се добавят средно по 1500 връзки, което е над два пъти повече, от която и да е българска информационна агенция;

  • 38 000 гласа за добавените в Svejo връзки сортират ежедневно информацията в най-голямата социална медия в България;

  • 3000 коментара дневно отразяват мнението на потребителите по актуалните теми;

  • 31 000 са активните потребителски профили;

  • Всеки ден средно 62 000 души се информират, забавляват и откриват интересна информация;

  • 81% от посетилите поне веднъж Svejo се връщат отново в сайта;

  • Svejo се посещава от хора на всякаква възраст, като 60% от всички посетители на сайта са между 18 и 35 години.

Всички тези уникални за повече сайтове в България данни са благодарение на вас – всички, които посещавате Svejo. Всички, които обичате да се информирате, забавлявате и намирате интересна или любопитна информация, участвайки в нейния подбор и сортиране.

Благодарим ви!

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net


Чети нататък...

Свежият блог и "Най-добрите корпоративни блогове в България 2009"

Labels: , , , ,


Здравейте, свежари,

Наскоро Тодор Христов обяви в NovaVizia стартирането на инициативата "Най-добрите корпоративни блогове в България 2009", която се осъществява от блогът за мениджмънт, бизнес и развитие, Сита Мениджмънт Консулт ООД и със спонсорството на ITD Network.


В материал посветен на инициативата, г-н Христов открои официалния блог на svejo.net като един от корпоративните блогове, които отговарят на условията за участие.

Svejo.net е най-посещаваната социална мрежа в България в момента. В нея ежедневно се регистрират десетки хиляди посещения.

Корпоративният блог на Svejo.net е на адрес http://blog.svejo.net/. Блогът съществува от 20 Май 2007г., като в него се публикуват приблизително по 2 нови материала на месец.

Публикациите в блога на Svejo.net напоследък са свързани с нови функционалности на основния сайт, статистически данни за посещаемостта, както и анонси за различни инициативи, в които участва и Svejo.net.

Екипът на Svejo благодари на г-н Христов за добрите думи и оценка на блога на сайта и искаме да допълним, че освен за нови функционалности на основния сайт, статистически данни за посещаемостта, както и анонси за различни инициативи, в които участва и svejo.net, в блога се пишат и материали, които са свързани с полезни съвети за потребители и разработчици, статии свързани със свежия екип и т.н.

Пожелаваме успех на инициативата!

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

"От любов към живота" - поход срещу рака на гърдата

Labels: , , , ,


Здравейте, приятели,

Утре (03.10.2009 г.) от 10:30 ч. пред Народен театър „Иван Вазов” ще започне най-мащабният поход срещу рака на гърдата в България. Официалната информация за събитието гласи:

Най-мащабният поход срещу рака на гърдата в България ще събере хиляди столичани на 03 Октомври, в 10.30 часа пред Народен театър „Иван Вазов”. Маршрутът на благотворителното събитите ще премине по ул. Съборна, по бул. Витоша и ще завърши пред НДК. Като благодарност за активното отношение, организаторите на кампанията AVON България отново ще дарят допълнителни профилактични прегледи на жени в нужда, равни на броя участници в Похода срещу рака на гърдата. Звездите на българската музикална сцена Маргарита Хранова, Ваня Костова, Орлин Павлов, Деси Добрева, Влади Ампов-Графа, новите идоли Маги Джанаварова и Росина Катарджиева и още много други ще се включат в двата благотворителни концерта – на стартовата и финалната точка на Похода. По време на благотворителните базари посетителите ще имат възможност да се срещнат с едни от най-обичаните български певци, спортисти и актьори, подкрепящи кампанията през годините, а за най-малките участници ще има на разположение специални детски кътове. За всеки участник в Похода партньорите на кампанията Coca-cola Light и Бъргър София са подготвили безплатни напитки и сандвичи.

Нашият екип подкрепя мащабната инициатива, защото:

Основна цел на кампанията от самото й създаване преди седем години е да информира българската жена за необходимостта от редовни прегледи и да съдейства за една по-достъпна профилактика. Информираността и превенцията могат да предотвратят развитието на болестта, тъй като ракът на гърдата е напълно лечим при ранно диагностициране.

Според официалната статистика на Български национален раков регистър всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата в България заболяват над 3 500 жени.

В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 жени умират от това заболяване – цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото открит навреме, ракът на гърдата е 100% лечим.

Чрез сайта на кампанията www.otlubov.com и специално създадената за целта едноименна група в социалната мрежа facebook, всеки има възможност да бъде своеобразен посланик в борбата с болестта, като отправи покана към приятели и близки.

Приканваме всички желаещи и имащи отношение към проблема граждани, да се включат в похода.


Чети нататък...

Фен тема на Svejo във Fanopic

Labels: , , ,


Здравейте, приятели,

В петък отвори врати един нов и уникален за интернет пазара в България проект - fanopic.com

Ето какво се казва и в официалния блог на проекта:

Fanopic e проект на Prometheus AD, който представлява социална среда за фенове от цял свят, в която вие, потребителите, създавате и поддържате теми, свързани с нещата, от които се вълнувате. Fanopic ви предоставя мултимедийна среда, в която да комуникирате с останалите, да се забавлявате, да се информирате и да научавате важни подробности за всичко, което ви интересува. Във Fanopic водеща е страстта към дадена тема, която може да бъде от всякакъв характер - спорт, музика, любима напитка, храна, марка, хоби, местност, град…

Fanopic е мястото, където вие, феновете, определяте какво съдържание ще има в една тема, вие ще определяте кое е интересно и кое не. Ще имате възможност да поощрявате останалите потребители, като ги признавате за “Истински фенове”, да популяризирате любимите си теми или интересни ресурси. Казано накратко, Fanopic е сцената, на която вие можете да докажете какви фенове сте.

Повече можете да прочетете на: blog.fanopic.bg

Svejo също има своята фен тема в новия сайт. Можете да се присъедините към нас във Fanopic тук: Svejo.net фен тема


Всички, които искат да фенстват на тема Svejo са добре дошли!

Желаем успех на новия проект и както се казва:

Колеги, нека феновете бъдат с вас!

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

10 000 направиха свежия тест!

Labels: , ,


Здравейте, свежари, свежарки и свежарковци!

Миналата седмица, направихме едно малко тестче във facebook, чиято основна цел бе да разпространим малко свежо и положително настроение в офиса. Преглеждайки статистиката обаче, останахме доста приятно изненадани.

Оказа се, че 10 000 човека са направили симпатичното малко тестче. И по-учудващото за нас бе, че едва 25% от направилите теста са получили максимално високия резултат - Супер Свеж Свежар! Имайки предвид сложността на теста, очаквахме доста по-голям процент. За сметка на това, почти половината отговорили на въпросите са Свежари Експерти, което не е никак малко.

Ако и вие искате да разберете какъв свежар сте, то непременно хвърлете едно око на "Свежар ли си?". Гарантираме за "уникална" точност на получените резултати :)

Натиснете тук за да направите тестчето.

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Фотоконкурс “Усмивката на лятото” от Public Republic

Labels: , , , , ,


Здравейте, приятели,

Сигурни сме, че сред вас има много хора, които са любители фотографи или просто обичат да разглеждат красиви снимки. Ето защо не можем да пропуснем възможността да ви уведомим за един фото конкурс на public-republic.com

Иде реч за фото конкурса "Усмивката на лятото":

Мултимедийното списание “Public Republic”, с подкрепата на Немско-българското дружество в Хамбург, Българския културен институт в Берлин, Дружеството за българо-немски икономически и културни връзки организира oт 23 август до 15 септември 2009 г.конкурс за фотография на тема „Усмивката на лятото”.

Цялата информация можете да прочетете на: http://www.public-republic.com/magazine/2009/08/25338.php

Обърнете внимание на:

Ако кандидатът желае да участва в гласуването на публиката, трябва след излизане на публикацията с неговата кандидатура на сайта да се погрижи лично да я качи в svejo.net за гласуване. (Под всяка публикация с трите фотографии на отделния участник - представен само с номер - е поставен бутон за тази платформа).

Това, приятели, означава, че вие ще определите победителя във фото конкурса. Затова, когато попаднете на снимка от конкурса - гласувайте за нея, ако ви харесва.

Нашият екип желае успех на всички участници и ги съветва да участват със снимки, които да трогнат повечето свежари.

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Споделяне в социални мрежи

Labels: , , , , ,


Здравейте, свежари,

Както може би повечето от Вас са забелязали, имаме една малка нова функционалност - бутони за споделяне в социални мрежи и ICQ.

Безспорно, много от вас ползват facebook, edno23, twitter и ICQ. Ето защо решихме да улесним споделянето на връзки от Svejo в тези социални мрежи и да ви спестим усилието да ги добавяте ръчно.

Вече само с едно кликване добавяте заглавието и връзката към конкретна публикация. Разбира се, имате възможност да редактирате текста преди да споделите съдържанието с вашите приятели и последователи в социалните мрежи.

Надяваме се тази нова функционалност да ви харесва и по-важното - да ви е полезна.

Споделяйте!

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Завърши ММФИ Музите 2009

Labels: , ,


Днес, участниците и гостите на ММФИ Музите си заминаха след вчерашния концерт, на който бяха връчени дипломи, статуетки и подаръци от спонсорите на фестивала.

Напомняме ви, че от 05.07 до 15.07.2009 г. в Созопол се проведе международния младежки фестивал на изкуствата, който Svejo подкрепя.

Ние считаме, че трябва да има повече подобни инициативи с младите хора на България, където те да покажат какво могат, да изразят себе си посредством определено изкуство или просто да се обогатят духовно.

ММФИ Музите 2009 събра на амфитеатъра в Созопол млади и стари, местни и гости на града, българи и чужденци, които със захлас гледаха изпълненията на младите таланти.

Ако не сте успели да отидете тази година - ще ви чакаме следващата.

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Стартира ММФИ "Музите"

Labels: , , ,


Здравейте, приятели,

В понеделник официално бе открит международният младежки фестивал на изкуствата "Музите" 2009, на който Svejo е медиен партньор.

Фестивалът се превръща в традиционен форум на изкуствата със своя биография и почитатели и съчетава срещата на млади таланти, креативни творчески контакти и летен отдих.

Екипът на svejo.net с радост застава зад тази инициатива, в която младежи представят характерни и народни, класически, модерни, мажоретни, спортни танци, автентичен фолклор, класическа, поп, рок, джаз, латино и фолклорна музика, източни бойни изкуства, театър, изобразителни изкуства, фотография, школи за манекени и фотомодели, студия за стилисти и дизайнери, гримьори, коафьори и др.

Ето защо, ако сте някъде из южното ни черноморие или планувате да пътувате натам до 15 юли - не пропускайте да се отбиете през Созопол и да се включите във фестивала. Доброто ви настроение е гарантирано.

Няколко снимки и клипчета от откриването на фестивала:







Заснехме на видео част от едно от наистина впечатляващите представления:





Откриването, традиционно завърши с едно хубаво право хоро, в което се включи и публиката...



и фойерверки...

Бъдете свежи!

Чети нататък...

Подкрепяме гласуването!

Labels: , , ,


Здравейте, приятели,

Екипът ни вярва, че гласът на всеки един от нас има значение за нашето развитие и бъдеще като общество. Предвид наближаващите избори, искаме да ви представим една интересна кампания за повишаване на избирателната активност.

Колегите от goodnews.bg са стартирали интересна според нас кампания, която насърчава избирателната активност. Добрата идея на колегите можете да видите на адрес: http://goodnews.bg/index/page/vote

Екипът на svejo.net застава зад идеята на екипа на goodnews.bg, като им пожелаваме успех с поставената цел - повишаване броя на хората, които ще гласуват на предстоящите парламентарни избори.

Отидете, вижте и препратете на приятели.

Напомняме ви и за другата добра интернет кампания за насърчаване и популяризиране на гласуването на предстоящите избори, която ние подкрепяме: Аз Гласувам!





Бъдете свежи!

Чети нататък...

Злоупотреби, обвинения и реалност...

Labels: , , ,


Здравейте, приятели,

Относно направени обвинения и злоупотреби срещу любимата социална мрежа, екипът на сайта се чувства длъжен да направи няколко разяснения.

Svejo.net е социална мрежа, която се гради от нейните потребители и посетители. Работата на екипа на сайта е само да го поддържа и развива без по никакъв начин да се меси в добавянето и отсяването на материалите.

Въпреки това съществуват закони в страната, които са валидни за всички. Всеки потребител на сайта е длъжен да ги спазва, както и общите условия за ползване. Само при констатирани нарушения на законите на Република България и на общите условия, екипът на Svejo има право да се намеси като предприеме съответните мерки спрямо конкретно нарушение.

Администратор на сайта не би санкционирал даден потребител, ако той/тя не нарушава общите условия за ползване. Никой няма интерес от ограничаване на потребителите и затова ние изключително рядко прибягваме до "по-сурови" мерки и то само когато се налага.

Това уточнение (напомняне!) правим по повод появилите се коментари на потребители за неправилно санкциониране.

Относно критиките за многото връзки за определена политическа партия (партии), искаме ясно да заявим, че освен публично обявените начини за реклама в Svejo, други не съществуват и няма възможност някой да си плати за да бъде промотиран по друг начин. Добавянето на връзки и гласуването зависи от всички вас, а не от екипа, който поддържа сайта.

За всякакви въпроси, критики и препоръки - не се колебайте да ни пишете на contacts [at] svejo.net

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Svejo.net в цифри и графики

Labels: , , ,

Здравейте приятели,

Днес докато разглеждах, какво е свежо днес, както и какво е състоянието на любимия ни сайт, реших, че може да споделим малко информация с вас. Става въпрос за няколко графики и цифри на основните неща в сайта. Както се казва, цифрите сами си говорят, особено когато можем да ги видим в графики. Ето ги и тях:

Всеки ден в свежо се публикуват средно по 1200 публикации!


1500 е осреднения брой мнения, които се получават, като коментари към публикациите в сайта:


Осредненият брой на ежедневно дадените гласове от регистрирани потребители в svejo.net е 16000. Това е една доста сериозна цифра, която е показателна за активността на потребителите и качественото филтриране. Тук искам да ви помоля за пореден път - ГЛАСУВАЙТЕ! Както в свежо, така и на предстоящите избори. Даването на мнение и глас от максимално много и различни хора, винаги ще остане най-ефикасния начин за подобряване на качеството - както на публикациите в свежо, така и на живота около нас!


Това ще е за сега. Надявам се, че споделената информация ви е била интересна. И не забравяйте да бъдете свежи и днес :)

Станислав

Чети нататък...

Любим литературен герой - финалът!

Labels: , , , , ,


Здравейте, свежари, свежарки и свежарковци,

Както вече сте разбрали, конкурсът "Любим литературен герой" приключи на 13 май.

Победителят е: Meglena - Моят любим литературен герой - есе

Екипът на Svejo благодари на всички, които взеха участие в конкурса за хубавите есета, които написаха по темата. Благодарим ви, че ни разказахте за любимите си герои и ни отведохте в един друг свят - "светът на литературата".

Свежарите, които се класираха до 5 място са:

2. Моят любим герой

3. Героя, който продължава да олицетворява българина, макар и видоизменен

4. Любим литературен герой - Ханибал Лектър

5. Моят любим герой - Ничи

(Забележка: излъчването на победителя се базира на проверка на реалните гласове за всяка добавена за конкурса връзка. Нереалните или спекулативни гласове към някои връзки не бяха отчетени при класирането.)

Надяваме се, че конкурсът е бил полезен както за авторите, така и за читателите, които оцениха по достойнство публикуваните връзки в социалната мрежа.

Есетата все още могат да бъдат видени на адреса на канала: http://svejo.net/home/channel/obb

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

Чети нататък...

Конкурсът любим литературен герой в Свежо

Labels: ,


Привет фенове на литературата,

Пиша във връзка с текущия конкурс в svejo.net - "Моят любим литературен герой". Бих казал, че той се развива доста добре. Почти всеки ден се включва по едно или повече есета. Както винаги обаче, може да се желае повече. Все още е едва средата на конкурса и имате цели 2 седмици да споделите с останалите свежари, кой е любимият ви герой. Не забравяйте, че за първенеца ще има и награда, въпреки че според мен самото участие в конкурса си е личностна награда.

Аз лично имам много любимци от приказките, за които бих споделил. Майка ми, всяка вечер ми четеше, нали бях послушен (вече не съм). За съжаление като свежар от екипа, нямам право да участвам, пф. За това пък ще ви подскажа, за кои герои бих се радвал да прочета и смятам, че сте пропуснали. Те са:

- Мечо Пуууууух ... "Колкото повече, толкова повече"
- Тримата братя и златната ябълка - класика, без нея не заспивах.
- Ян Бибиян и дяволчето фют
- Алиса в страната на чудесата
- Хезел и Гретел
- Дороти и магьосникът от Оз
- Крал Артур и "Легендата за Крал Артур"
- Оловният войник
- Малката кибрито продавачка
- Баба Яга
- Кума Лиса
- Снежанка
- Пипи дългото чорапче (Това е първата ми книга която съм прочел някога. Дори си засичах с каква скорост чета - 15стр. в час)
- Грозното патенце
- Мики Маус, Чичо Скрудж, Доналд Дък (от комиксите)

О да, признавам си, че има още много, но за сега ще ги спестя. Свежари, не губете време, а споделете с нас за вашия любим литературен герой. Нека дадем малко слава на тези, които са ни радвали както през детството, така и след това. Всеки написал есе по някоя от горните теми, печели зелена ябълка от мен, след която обещавам да не заспи за 100 години :) . Как ще си получите ябълката, ще измислим в последствие :)

До скоро четене от мен,
Станислав

Чети нататък...

Svejo.net е победител на Награди Озон

Labels: , , , ,


Здравейте свежари,

С радост мога да ви съобщя, че този уикенд на P2P конференцията в Търново, любимият ни сайт стана победител за наградите Озон :) . Те представляват интернет и технологично състезание с цел да се оценят и наградят фирми и индивидуални участници, които имат принос и постижения в Българското Wеб 2.0 пространство. Наградите са организирани от P2P конференцията и спонсорирани от Blogtronix

Като цяло конференцията протече страхотно. Имаше много готини хора с които се запознах, имаше много забавления, имаше полезни и добре представени лекции. Крайна оценка 6+ .

Наградите Озон бяха в неделя преди обяд. Всеки трябваше да представи проекта си за 3 мин. Общо взето нямаше нужда от предварителна подготовка :) . И все пак, сутринта докато си пиехме кафето с Nick и Pesho се заговорихме за това, как ще представим проектите си. Тук Ник подхвърли на шега, че ще е забавно той да представи svejo.net , а аз edno23.com :) . Защо пък не, така и направихме. Като краен резултат мисля, че се получи интересно и ефектно.

На кратко от мен, кои лекции и дискусии най-много ми допаднаха:

- Представянето на InitLab. Това е много добра идея, която се надявам да се развие. Поздравления за добрата презентация на Владимир Василев
- Лекцията Защо Ruby on Rails представена от Стефан Кънев. Презентацията беше поднесена интересно и професионално. Мисля, че в крайна сметка беше изключително успешна, защото поне 1/3 от присъстващите потвърдиха, че след нея биха изпробвали и дали шанс на този нов фреймуърк за уеб разработка. (Ruby on Rails)
- Идеите на Константин Христов за "Пътят на блогъра от соушъл буукмаркинг системи към изграждане на собствени общества", също много ми допаднаха. Той представи вижданията си за прехода от web 2.0 към семантичния web 3.0 . Неговите прогнози за силно семантично организиран уеб са, това да се случи след 5 години. Аз лично вярвам, че това ще е на лице още след около 2 години :) .
- Темата на Огин за това, как да съсипем сайта си за 3 мин. също беше много добре представена. Той сподели опит и виждания, които бяха полезни за доста хора от залата.

Дискусиите, които се заформиха около тези теми:

- Правни възможности за спиране на достъпа до сайтове и гаранции за свободата на публикуване на информация в Интернет.
- Способи за регулиране на отношенията между потребителите на сайтове, хостинг услуги и доставчиците на тези услуги.
- Правни аспекти на публикуване на информация в Интернет." също ми бяха полезни и ми направиха добро впечатление.
- Дискусията по темата за събирането на данните ни от Интернет и Мобилните доставчици, която представи Бого Шопов , също се получи много добре. Той нагледно ни показа, реално каква власт и сила могат да имат конкретни органи над нас, чрез събирането на информация за всички наши действия.

Общо взето, това е моето ревю относно случилото се на P2P конференцията в Търново. Ще се радвам да получа коментари относно моето представяне на edno23.com / svejo.net :) .

И не забравяйте, че svejo.net разчита на всички нас заедно, така че давайте своя глас за публикациите, които ви допадат. От наша страна ние продължаваме да работим по подобряването и развитието на сайта.

Свежи поздрави,
Станислав

Чети нататък...

Нов свеж конкурс - 'Любим литературен герой'

Labels:


Привет отново,

След като през почивните дни ви зарадвах с добавянето на новите емотиконки, сега имам повод да го направя отново. От днес стартирахме нов свеж конкурс - Любим литературен герой. Идеята е всеки от вас, който има желание да напише есе по темата и да добави връзка към него в svejo.net. След това на база гласовете в сайта ще бъде излъчен победител.

Конкурсът ще продължи един месец - до 13 Април. Надявам се, че през това време ще видим много добри есета от една страна, а от друга ще сме допринесли за развитието на литературата в България. Текущо добавените есета в конкурса може да видите тук , а условията за участие тук .

Както може би се досещате, няма по-добър момент от сега, за да разкажете на останалите свежари за вашия любим литературен герой. А всички останали потребители на сайта, които само ще четем есетата обещаваме да гласуваме за всичко което ни харесва.

Благодарим на спонсорите на конкурса - Обединена Българска Банка и Книжарница Хеликон , които правят много за развитието на литературата в родината ни.

Усмивки и пожелания за свеж Понеделник,
Станислав

Чети нататък...

2 нови емотиконки в svejo.net :)

Labels: , ,


На здраве :)

Като за начало Честит имен ден на всички свежари, които празнувате Цветница днес. Празникът е с една идея по-голям за нас, защото днес празнува и колегата Явор. По случай това, днес дойде ред да уважим едно ваше желание за нови емотиконки в сайта.

Те разбира се не са случайни, а са директно следствие на вашите желания и писма :) . Става въпрос именно за (кафе) и (бира) ИЕЕЕ. Надявам се да донесат повече емоция при обсъждането на свежите публикации. За по-големите фенове, които четете това, може да използвате и 3 скрити - светкавица, пица и палмичка :) . Те не са в следствие на нищо специално, просто ми се сториха готини и реших, че ще е готино да ги има: (lightning), (pizza), (palm) .

Не забравяйте да гласувате и да давате своето мнение. Винаги има кой да ви чуе :)

Станислав

Чети нататък...

Svejo.net @ Twitter

Labels: , , , ,


Здравейте,

От днес имаме още една малка добавка към svejo.net. Става въпрос за пускането на "свеж twitter account" . По-интересното при него е автоматичното обновяване, което сме добавили. Така че, ако имате регистрация в twitter, може да ни добавите и нас :)

С цел да не е прекалено много публикуваната инфомация, сме я ограничили само до топ публикациите. Четирите, които се виждат в горната част на началната страница. Надявам се, че тази интеграция с Twitter ще е полезна за много от вас.

И нали си знаете, вашият глас не е глас в пустиня. Той е важен! Така че, не забравяйте да гласувате за нещата, които харесвате в svejo.net .

Пожелания за хубава вечер,
Станислав

Чети нататък...

Петъчни свежи блогове

Labels: ,


Привет приятели,

Днес, реших да дам малко повече внимание на 4 блога с авторско съдържание. Как ги избрах ли? Влезнах в Свежо в Новите публикации и по ред на номерата отбрах първите 3 статии, които ми привлякоха вниманието. Крайната цел е да се популяризират с една идея повече хората, които творят и пишат. Ако ви харесва идеята ще се радвам, ако и вие направите подобно нещо в своите блогове.

Ето и моят избор днес.

Първата статия която си харесах е за Най-опасните думи в бизнеса. В блога на Майк Рам - Спри и помисли. В статията може да откриете списък от 12 думи с кратки описания, защо са описни за биснеса :) .

Втората статия е от кандидата за Евродепутат - Богомил Шопов -
Поредния абсурд на управляващите - наглост нечовешка
- Общо взето става въпрос за нашето следене в интернет и нарушение на правилника на Парламента, на демократичните принципи и на законодателния процес изобщо.

Третата статия е част от най-големия блог за пътеписи в България - Другата Италия: Милано и Lago di Como за седмица (2). Тук може да прочетете, един страхотен пътепис за пътуване до Италия - Милано, който е придружен от достатъчно много авторски снимки, за да може да се потопите лично в пътуването :)

И така, това беше моя избор за авторско съдържание. Ако ви допадат статиите, моля гласувайте за тях в svejo.net. Не забравяйте, че за да имат вашите гласове по-голяма тежест трябва да сте се логнали :) . Гласът на всеки от вас помага за по-качественото отсяване на качествените неща.

За да подсилим популяризирането на авторски материали, с екипът решихме следващата седмица, петъчният бюлетин, който се изпраща по пощата до останалите свежари, да бъде композиран само от авторски статии.

Желая ви приятен и свеж петък,
Станислав

Чети нататък...

Международен младежки фестивал на изкуствата "МУЗИТЕ" 2009

Labels: , , , , ,


Тази година, в разгара на лятото, в Созопол, ще се проведе IV издание на ММФИ (Международен младежки фестивал на изкуствата) "Музите", на който Svejo има честта да е медиен партньор.

Ето и официалното съобщение:

Сдружение "Музите" и община Созопол организират IV издание на ММФИ "Музите" с подкрепата на Министерство на културата и партньорството на НУИИ "Илия Петров" и НУФИ "Филип Кутев".

Фестивалът се организира от 05 до 15 юли 2009 г. и включва две сесии по 5 дни.

МК финансово подпомага деца, лауреати от конкурси, включени в Програмата на мерките за закрила на деца с дарби за 2009г.

ММФИ "Музите" съчетава летен отдих, сценични изяви и креативни творчески контакти.

Изяви: Амфитеатър, читалище, художествена галерия – Созопол. Извън изложбите и концертите, участниците могат да се включат в Алея на изкуствата "Музите", в Академия "Музите", които предвиждат пленер за художници и майсторски клас за музиканти.

Четвъртото издание на фестивала е отворено за нови участници от всички области на изкуствата.

Заявки за участие се приемат на адрес София 1000, ПК 331 и на е-mail: muzite_fest@abv.bg

За информация: http://www.muzite.org


Призоваваме всички талантливи младежи да се включат във фестивала (записването все още тече), а тези като нас, които умеят най-добре да гледат - да отидат между 05 и 15 юли в Созопол и заедно да се порадваме на талантите, които ще изпълнят сцените.

Екипът на Svejo от сега е застягал куфарите и няма търпение да дойде лятото за да отскочи за няколко дни до Созопол.

Бъдете свежи,

Екипът на Svejo.net

Чети нататък...

Топ 5 за тази седмица (07.03 - 14.03)

Labels: , , , ,

Седмичната подборка на нашия екип за петте най-свежи връзки за тази седмица, петте най-свежи от нови за деня и петте най-коментирани връзки за последните седем дни в Svejo.net.

В случай, че сте пропуснали нещо:


ТОП 5 Свежи



  1. Къща, като от приказките



  2. Луди хора - снимки


  3. Победа на здравия разум—три оптимистични новини


  4. Майор Етем е на поста си


  5. 13-годишно момче с ангелски глас



ТОП 5 Нови


  1. Затлъстяването води до безплодие при жените


  2. Македония, нашият малък съсед


  3. Сбогувания по български



  4. Политици и експерти: МВР иска да следи интернет форумите около изборите



  5. МВР не се отказва от безконтролното подслушване



ТОП 5 Обсъждани


  1. Поредно детско зверство! Ученик счупи пръст на учителка.


  2. Тест - Алкохолик ли сте?


  3. Притури са планината - Стефка Съботинова


  4. Според демографска прогноза на ООН за 2050 година България - 5,4 млн. население, Турция - 97 милиона


  5. Най - дразнещите неща за един шофьор

Чети нататък...