Поглед към новото Svejo

Labels: , ,


Здравейте, приятели,

Наближава датата за пускане на новото Svejo! Екипът ни работи усилено, за да ускори процеса, но стараейки се да изпипаме и последния детайл набелязаните по календара дати тайничко се промъкват в следващия месец и в следващия, и в следващия...

На финалната права, искаме да ви запознаем с външния вид на любимия сайт. Да ви покажем новата визия, подредба и промяна на някои функции. Да започнем обаче с логото:


Svejo си има ново лого! Това е добре познатият на всички ни лимон, който претърпя лека козметична промяна и сега е супер модерен и свеж! За преобразяването му се доверихме на нашите приятели от banda.bg, които свършиха чудесна работа и осъвремениха символът на уникалната за българското интернет пространство социална медия. Сега свежата идентичност е по-добре откроена, по-разпознаваема и да си го признаем – изглежда значително по-добре.

Ето я и дългоочакваната снимка на началната страница на новото Svejo:


Първата промяна, която забелязвате е името на свежите връзки. Те вече ще се наричат „популярни”. Така, основното разделение на добавените в сайта връзки ще е вече: ПОПУЛЯРНИ и НОВИ.


Забележете и добавените 10 категории. След проучване на вашето мнение и добрите практики в тази насока, създадохме 10 основни категории, всяка от които се разделя на няколко под категории. Чрез това нововъведение ще се подобри подредбата на информацията в Svejo, а навигацията към публикации на съответна тематика значително ще се улесни.


Листата с публикации също претърпя лека промяна. Доста по-изчистена визуално и минимално напрягаща окото на читателя, тя ви дава възможност да преглеждате популярните или нови връзки бързо и лесно, като не пропускате нищо съществено от информацията по всяка една публикация. Обърнете внимание, че всяка публикация е кликаема. Вече няма да се налага да търсите бутона „Още...”, за да отворите конкретна връзка. Където и да кликнете върху описанието на публикацията, тя ще ви заведе до вътрешната страница, където можете да видите допълнителна информация.

Ето как ще изглежда и вътрешната страница на всяка публикация:


Едно от новите неща тук е надграждането на бутона „Съобщи за проблем”. Той се трансформира в бутона „маркирай”, който значително улеснява сигнализирането на добавени в Svejo връзки, които нарушават общите условия за ползване или законите на страната. Вярваме, че с тази промяна ще допринесем за още по-голяма активност от страна на общността за по-бързото филтриране на „неподходяща” за социалната медия информация.


Подобни публикации” са преместени под публикацията (а не в дясната част, както бе досега). Сега още по-лесно и бързо ще намирате релевантна на отворената от вас информация.

Да не забравим и страницирането. Бутоните на страниците са леко уголемени с цел по-добро навигиране през тях и преминаване от една страница към друга.

Вече сте забелязали и се чудите как така още не сме споменали нищо за новия бутон? Е, виждате го. Това е новият бутон за гласуване. Освен изцяло обновения дизайн, с радост ви съобщаваме, че откликнахме на многобройните ви молби за премахване на негативното гласуване. Новият бутон за гласуване не позволява негативен вот. Само положителен. Тук искаме да изкажем своята благодарност към Петър Илиев, без чиято помощ новият бутон не би бил възможен. Надяваме се да харесате новото бутонче, с което заедно ще отсяваме интересните неща от мрежата.

За финал, обърнете внимание на долната част на страницата. Уголемили сме я и сме структурирали връзките в нея по нов начин. Целта ни е максимално да ви улесним в достъпа до интересна и полезна информация за Svejo.


До тук с погледа върху новото Svejo. Имайте предвид, че тези страници са само прототип и може да претърпят известни промени преди официалното пускане.

Ще се радваме да споделите вашето мнение относно това, което подготвяме. Можете да оставите коментар тук или да ни пишете на официалната електронна поща: contacts@svejo.net

Всяко мнение е важно за нас!

Бъдете свежи,

Екипът на svejo.net

38 comments:
gravatar
fen каза...
сряда, декември 16, 2009  

Ихааа, Свежото ще стане още по-свежо.

gravatar
Ванката каза...
сряда, декември 16, 2009  

Очаквам с нетърпение!
Това с категориите, че се връщат, ми харесва.
Не ми допада обаче смяната на хубавите определения Свежи и Зелени на травиалните Популярни и Нови..

gravatar
d_r_watson каза...
сряда, декември 16, 2009  

Аплодисменти !!!

gravatar
ragi каза...
сряда, декември 16, 2009  

Добре се заформя...

gravatar
Boris Loukanov каза...
сряда, декември 16, 2009  

А ще трябва ли наново да се инсталира скрипта за бутона в сайтовете, където в момента са инсталирани?

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 16, 2009  

Най-вероятно няма да се наложи :)

gravatar
wattie каза...
сряда, декември 16, 2009  

Браво - нововъведенията ми харесват. Само липсата на минусчето ще ми липсва :)

gravatar
RoujkaBG каза...
сряда, декември 16, 2009  

И пак напомням, че някои потребители имат нужда от чат, защото е безкрайно неприятно, ако си пуснал коментар по дадена тема, да получаваш непрекъснато съобщения, да отваряш и да четеш как някоя заформила се компания си разменя чаши, палци, усмивки и си дрънкат общи приказки, извън темата.
Против цензурата съм, но също така съм и против коментарите да се обръщат на махленски седянки. Който иска да си чати, нека си чати, но не под темите и извън тях. Благодаря.

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 16, 2009  

За добро, wattie, за добро! :)

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 16, 2009  

Ружка,

Тепърва предстоят много нови неща - например лични съобщения :) Едно по едно :) Няма време за всички веднага да се пуснат :)

gravatar
Вики каза...
сряда, декември 16, 2009  

И новия дизайн.. и сегашният и...функциите са близо до предлаганите безплатни шаблони за тази система , за съжаление отново доста далеч от световните лидери в този тип сайтове като digg.com, mixx,com и мн други

gravatar
Joke каза...
сряда, декември 16, 2009  

Това "Маркирай" според мен е подвеждащо и много хора ще го натискат, мислейки си че така си отбелязват публикацията и си я пазят в архив. И ще имате доста сигнали.

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 16, 2009  

Вики, Svejo не е готова система :) Svejo е писано от горе до долу цялото :)

Колкото до къде сме спрямо останалите - благодарим за мнението. Ще се стараем повече.

Joke, ако се окаже подвеждащо ще направим нещо по въпроса :)

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 16, 2009  

@ Ванката - тази промяна се налага, но аргументацията е дълга. Ако искаш - драсни ми едно писмо и ще ти обясня надълго и широко защо стават популярни и нови :)

gravatar
TALOV каза...
сряда, декември 16, 2009  

Няма ли да се изяснят някакви правила за това, коя статия става свежа, примерно: 60 гласа, 50 коментара, 100 посещения или нещо от сорта, за да може всеки потребител да си прави преценката?

gravatar
Вики каза...
сряда, декември 16, 2009  

GeN, Това което казах за дизайна в никакъв случай не е с лошо чувство. Просто критиката ми е градивна, защото знам че имате потенциал . Новото лого например е наистина много добро. Както красиво, стилно и разпознаваемо така и много модерно използвайки актуалните в момента меки форми на шрифта. Поздравления! Но наистина смятам, че може малко повече да се постараете относно дизайна.

gravatar
LaSombra каза...
сряда, декември 16, 2009  

@Ванката,
Не знам каква е "дългата" аргументация на GaN, но за мен промяната е обоснована. "Свежо" е синоним на "зелено" -- като се каже "свежа салата" си представяш зелена маруля, а не смита и кафява. Ако трябвада се запазят фигуративните описания на категориите, би трябвало да са "зелени" и "зрели". Аз самият много се бърках в началото. Всъщност, "свежи" би трябвало да са новите публикации, а не популярните. Ако прибегнем отново до марулената аналогия, свежа е марулята, която току що е сложена на сергията, не тази, която е опипана от сто двадесет и седем бабички в процеса на избор.

@Вики,
Не мисля, че Свежо е готов шаблон. Доколкото разбирам, използва готов фреймуърк, в което няма нищо лошо. Все едно да държиш програмист да си пише програмите на машинен код вместо на С++. Иначе не забравяй, че дизайнът и програмирането са две съвсем различни дейности. Дори зад готов шаблон могат да се крият хиляди редове авторски код -- PHP, CGI и т.н. За мен лично по-интересното е това, което става зад интерфейса, а не самият дизайн на даден сайт.

@GaN,
Замисляли ли сте се да дадете възможност потребителите да модерират коментарите под публикациите си? И докато сме на темата за коментарите, с радост бих посрещнал една забрана за публикуване на коментари, състоящи се единствено от емотикони. Поддържането на активни връзки (пък били те и NoFollow, което е за предпочитане) в коментарите също би било приятно нововъведение. иначе браво на "банда"-та -- печелят престижния знак за качество "LaSombra" :)

gravatar
petervanev каза...
сряда, декември 16, 2009  

едно питане - филтрите? Какво става с тях - изчезват ли? Защото и тях ако ги няма - в едно с негативното гласуване...ще стане опасно? Иначе поздравления за промяната! Казвал съм ти и преди, че съм бил убеден, че ще се справите изключително добро!

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 16, 2009  

@ Вики

Благодарим ти за хубавите думи. Напълно сме съгласни с теб. Ние сме наясно, че може по-добре. Обещавам да се постараем.

@ LaSombra

Коментарите са част от следващата вълна нововъведения, които нямаме възможност да пуснем сега. Коментарите ще претърпят коренна промяна в бъдеще.

@ Pierrot

Най-вероятно ще останат. Оценяваме кои функционалности да останат на база използваемост от потребителите.

gravatar
Velinsky каза...
четвъртък, декември 17, 2009  

Най-накрая ;) От кога го чакам, поздравления!

gravatar
Борислав Борисов каза...
петък, декември 18, 2009  

Браво! :)

gravatar
dzver каза...
петък, декември 18, 2009  

Време беше, въпреки че не всички промени ми харесват. Мисля че имате още работа :-)

gravatar
GaN каза...
петък, декември 18, 2009  

Така е :) Още много работа има :)

gravatar
Ivan каза...
петък, декември 18, 2009  

Поздравления и от мен! Трудно ми е да преценя дали новия дизайн ми харесва повече от стария или не. Стария на мен много ми допада и доста трудно ще успеете да го надминете. Според мен има още работа по бутона "гласувай". Стои като незавършен.

gravatar
Андон Иванов каза...
събота, декември 19, 2009  

И от мен поздравления за новият дизайн.
Уви има още какво да се желае, но предполагам с времето ще изпипате още по-добре детайлите. Определено е доста по-добре от старият дизайн.

Отново честит ви нов дизайн и стискам палци да доведе до много нови положителни неща ;)

Поздрави!!!

gravatar
evgeni47 каза...
неделя, декември 20, 2009  

БРАВО!!!Дерзайте!

gravatar
БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...
вторник, декември 22, 2009  

Изглежда добре.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, декември 23, 2009  

направете да има бутонче за добавяне на дадена статия в любими

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, декември 24, 2009  

Поздравления !!!

gravatar
Сашо каза...
вторник, декември 29, 2009  

Бутона Маркирай е силно подвеждащ. Маркиране на какво? Аз бих маркирал статия която ми хареса, за да я намеря после в раздел Маркирани.

gravatar
Венцислав каза...
неделя, януари 10, 2010  

Харесва ми ! :)))

gravatar
Пресиян Р. каза...
неделя, януари 10, 2010  

:)))

gravatar
Maria_ каза...
неделя, януари 10, 2010  

Пак не сте направили чат...Зашо,бе хора?

gravatar
Unknown каза...
неделя, януари 10, 2010  

Изчака,ми се чакалото,но трай дядо за хубост!

gravatar
Анонимен каза...
понеделник, януари 11, 2010  

Що сте обелили лимона? Кой го изяде? :))
Няма лошо .. изглежда добре новото свежо и го чакаме с нетърпение ;)

gravatar
MixMan каза...
понеделник, януари 11, 2010  

Още един глас за бутона "Маркирай" да бъде променен на примерно "Докладвай".

Поздрави за промените!

gravatar
Анонимен каза...
вторник, януари 12, 2010  

А widget-ите защо вече не работят? Няма ли да ги има вече? Дори линкът на сайта най-отдолу също не работи - има само някакво пояснение, без формата за взимане на код и т.н.

gravatar
muiiio каза...
сряда, януари 13, 2010  

Мене ми се чини, че плъгинчето, което се мъдри на моя сайт (WordPress 2.9.1) не работи вече. Дали има нов плъгин, или някакъв ъпдейт?

Публикуване на коментар