Негативното гласуване в Svejo.net и още малко...

Labels: , , , ,

Здравейте, свежари, свежарки и свежарковци,

Днес решихме да изкажем мнението на екипа по една доста коментирана от много време насам тема, а именно - негативното гласуване в Svejo.net.

Преди всичко искаме да Ви уверим, че всеки блог пост или коментар по темата винаги е бил отбелязван от нас и са записвани идеите и предложенията, които всеки е правил по тази тема.

Според нас, негативното гласуване е важен елемент от социалната мрежа, защото:

  • 1. Дава повече свобода в избора (не само ДА, а ДА или НЕ);

  • 2. Спомага за по-доброто подреждане на добавените в социалната мрежа връзки;

  • 3. Спомага в борбата с некачествените връзки, които попадат в Svejo;

Защо не се вижда кой е гласувал негативно за определена връзка?

В началото, когато беше пуснато негативното гласуване, непряко можеше да се разбере кой е гласувал негативно. Тогава всички, които са гласували (независимо дали са гласували позитивно или негативно) се показваха под всяка връзка. Това от своя страна доведе до както ги наричаме ние "свежи войни", или иначе казано - масово потребители си гласуваха негативно, ако някой друг потребител им беше гласувал негативно за добавена връзка. За да спрем този "феномен", спряхме да показваме потребителите, които гласуват негативно.

След като прочетохме множеството предложения как да се промени или изобщо да се премахне негативното гласуване, нашият екип все още е на мнението, че негативното гласуване е нещо, което трябва да остане и което не вреди на никой, а напротив - по-скоро помага.

Защо смятаме така?

Искаме да "успокоим" всички, които си мислят, че негативното гласуване по някакъв начин вреди на тях или на техните публикации. Системата от алгоритми, които стоят зад Svejo.net са направени така, че ако "някой ви вземе на мушка" (сиреч, започне масово да ви гласува негативно), то неговите / нейните гласове се обезсилват автоматично от системата. Гласът се показва на брояча, но реално той не се отразява на класирането на връзката. Нека ви дам пример:

Ако аз съм потребител GaN и по някаква причина съм "взел на мушка" потребител Stanislav и решавам, че ще му гласувам негативно на всяка връзка, която той добави, нищо не може да ме спре - правя го. Всеки път когато този потребител добави връзка, аз му гласувам "надолу" и разбира се, като уважаващ себе си злодей, вече съм му нагласувал поне една страница добавени връзки надолу. Лягам си щастлив и доволен от извършеното от мен злодеяние. Гласовете са ми отчетени, всичко е наред. Да, ама не. Системата зад Svejo, отдавна е прихванала негативните гласове, анализирала ги е и в резултат на това, че аз правя умишлено злонамерено действие, системата обезсилва всички направени от мен гласове. По този начин аз си мисля, че негативният ми глас важи, а той всъщност не оказва никакво влияние върху класирането на връзките.

Това е може би най-често срещаният пример на злоупотреба, наред с типичния "гласувам негативно на всичко освен моето за да стане свежо". Тук искам да вметна, че системата "вижда всичко". Много често ние изчакваме преди да предприемем мерки срещу определени злоупотреби, но това не означава, че потребителят, който е направил злоупотребата срещу сайта или друг потребител не е "обезвреден".

Част от вас, които четете тези редове, може би си спомняте за определени неправомерни действия, които сте правили. Не се съмнявайте - ние сме разбрали за тях и сме взели съответните мерки. Това дали вие сте разбрали или не за предприетите от нас мерки е съвсем друг въпрос.

Към настоящия момент, екипът не счита за необходимо да се премахва или променя негативното гласуване, защото опасенията на повечето от вас, че то ви вреди и т.н. би трябвало да изчезнат с тази статия. Това, което правим е да подобрим алгоритмите и след няколко дена ще пуснем поредното обновление, което ще бъде още по-прецизно в прихващането на злонамерени действия от всякакъв характер. Разбира се, това не означава, че не оставаме отворени за предложения и идеи. Към настоящия момент голяма промяна не се предвижда, но това не означава, че подобна няма да предстои. Анализирайки различните видове опити за манипулация на социалната мрежа и докладите от системата ни, плюс предложенията и идеите от ваша страна, ние сме готови да направим определена промяна, която би била полезна на всички, но в момента, в който това се наложи. Крайната цел, разбира се, винаги ще остане максимална обективност при оценката и освежаването на добавените връзки.

Надяваме се, че сме внесли малко яснота относно негативното гласуване и защо според нас на този етап не трябва да се променя.

Свежи поздрави,

Екипът на Svejo.net

35 comments:
gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Незнам дали си прочел коментара ми в блога на Веселин, но мисля, че мненията ни се препокриват.

Поздрави1

gravatar
MARFI каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Само с едно негативно гласуване няма да се справите с морето от спам, което Ви залива всекидневно.

Не мога да си обясня как едни сайтчета, копиращи нещо за енти път от други и затворени за violation на DMCA (Digital Millennium Copyright Act) и EUCA (DMCA за Европа) просто сменят адрес и продължават да изливат спам, (нямам нищо против хората зад тях), но съдържанието им определено не е нито ново, нито свежо, да не говорим, че често е еротично и напълно порнографско, противоречи и на общи правила на сайта и на редица други директиви и какво ли не и изобщо говори за два тотално сбъркани бизнес модела, единия на оптимизираните за реклами сайтчета го разбирам, но този на Свежо, дето прогонва потребителите създаващи съдържание и толерира тези копиращи го, не мога да си го обясня.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Това няма да спре злонамереното гласуване. Както винаги съм твърдял - аз съм против неготивното гласуване. Алгоритъмът ви няма да хване всички причини, докато то не се поне мотивира (може дори с готови етикети тип: враг; спам; несвежо/лошо; гнус и др, но дори това мотивиране може да бъде неискрено. Тежестта на негативните гласове е огромна и затова толкова често се ползват от потребителите...

gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Според мен всички са прави за себе си.
Това което искам да кажа е на marfi, е че може би е прав, че някои статии/публикации се крадени, но това не значи че те не са харесвани. Хората гласуват за тези неща и това значи че им харесват. A в крайна сметка каквото се харесва най-много тива излиза на парва страница.

gravatar
petervanev каза...
сряда, февруари 11, 2009  

И аз съм За отрицателното гласуване, тъй като "да не гласуваш" не е оценка, която можеш да дадеш на една връзка в Свежо. Злоупотребите са друго нещо, но това не мисля, че ще е за първи път в такава мрежа - онлайн има 1000 души примерно, а други западни имат 10000, и дали и там няма евтин спам?
Действително има разлика между това, което на нас ни се струва, че трябва да е на първа страница ( като качество ) и това, което е ...

gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

"Едни сайтчета" интересно казано и сайтът "Как Не Се" спада към тази кадегория драги, особено с евтината ви журналистика, но това е тема за друг блог. Относно негативното гласуване и спамовете и всички други глупости мога да кажа само едно "Системата Не Работи" потребителите от "как не се" много често злоупотребяват с негативните гласове да премахват конкуренцията, ако някой се интересува имам и доказателство за казаното по-горе. Много рядко ще се види средният потребител да се занимава с гласуване надолу, по-вероятно е да гласува нагоре. Второ, системата работи само и единствено в отдел "Нови" където само регистрираните потребители върлуват в отдел "Свежи" негативните гласове не оказват значително влияние. Трето относно така опасявания спам от така наречените "сайтчета!" казвам следното, забраната върху тях само ще усложнява вашия сайт.По-адекватно решение според мен е да се направи отдел "Спам" където всеки, който иска да си спами си спами на воля, така всички ще са доволни и същото време ще имате увеличаване на трафика ви. Все пак незабравайте,че спамерите са едни от най-активните потребители. До всички потребители със "сайтчета" не ставайте банални и сляпи, всеки блясък е до време. Поздрави и Здраве!

gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Хм, струва ми се, че ако вие, администратори погледнете IP-то на анонимния потребител отгоре ще видите, че то е на lisa_waw или каквато там беше, или на някой, който гласува непосредствено преди или след нея с негативен глас за статиите в "КакНеСе".
Отделно аз не съм чувал за обособена група "как не се" в свежо. А вие? Не съм и видял възможност за създаване на подгрупи от потребители... Пък на мен ми се ще анонимния потребител да представи доказателствата си. Ще бъде интересно.
Спам може да се нарече всичко което има явно неавторски характер и е препратка към подборка от мултимедия с развлекателен характер.
Да не говорим за това колко свежа може да е една статия за електрически мотор, която ми се наби в очите за пореден път за пореден ден.
Аз предлагам да се обособи не спам секция, а секция за авторски публикации. Публикуваните линкове ще трябва да бъдат препратки към сайт на притежателя на правата върху изложените материали или такъв, който е посочил източниците за публикация ясно и коректно.
Идеи или подкрепа?

gravatar
MARFI каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Ех тия анонимни значи... експерт до експерта, без име.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Аз съм за "отрицателното" гласуване. Подробно писах в блога си, но в кратце - хейтърите и "войниците" са пренебрежимо малко за да повлияят на общата оценка. Да не говорим за техническите средства и знанията с които разполагате за да ги пресечете в зародиш. Най-безсмислено за мен обаче е невидимото елиминиране на отрицателния вот.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, февруари 11, 2009  

Искаш доказателства ето ти ги!

http://www.twoaliens.com/chastniuroci.html

Драги ми Marfi дори и теб те има в цялата схема :)

относно анонимността, това си е лично право в интернета, но може да го засегнеш и него, така и така се правиш на кибер полицайка :)

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Ахаха, тоя скриншоит изваден от контекста е доста забавен, евала за ровенето :)

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

:) Аз съм си го запазил за спомен, така че не съм се трудил много :) но в контекста или извън, ефектът е същия, не мислиш ли ?

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Не, първо:

"Искаш доказателства ето ти ги!" не знам кой и за какво ти поиска доказателство :)

Не се изкарвай жертва, както казах още в началото, нямам нищо против хората решили да следват един или друг порочен бизнес модел, това си е техен избор или безизходица.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Я да се изкажа и аз. Не за друго, а защото се споменава в един коментар и моя публикация.

Kакъв Ви е проблема с дублирането на новините, когато те са написани по различен начин, а не са абсолютно същите.

Това, че някой хваща и превежда една новина от някъде мотамо за 10мин. и я вкарва в Свежо, означава ли, че аз като съм си направил труда да открия повече информация за това и я написвам със свои думи нямам право да я публикувам?

Ако съдим по тази логика, то когато един човек пусне нещо за Протеста пред народното събрание примерно, означава ли, че друг не може да го направи?

За тези, които не разбраха какво визирам ще поясня, че става въпрос за коментара на поредния "Анонимен" за електрическият мотоциклет.

П.С. Темата с отрицателното гласуване се дискутира отпреди повече от година и изходът е един и същ. Чудя се още колко хора ще го повдигат, за да губят времето на останалите.

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Не само дискутирането, но и личните нападки по тази тема са нелепи и безпочвени.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

хаха :) Анонимен Номер 2 ги поиска, а като си виновен си виновен ! :) относно типа бизнеса смятам че в България всеки бизнес е както ти каза тип "безизходица" :) въпроса е че не се разбираме като хора а се разбираме като животни.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Личните нападки драги Marfi са адекватни, идеята на този сайт май е да разпространяваш информация от твойто лично пространство, тъй като svejo.net прави пари от трафика, хората би трябвало поне адекватно да си публикуват каквото искат колкото искат, за това има система с гласуване :)

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Ох аз се уморих да следя кой анонимен какво поискал и казал, лека нощ драги анонимковци :)

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

хахаха :) хитро ;)

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Аз като публикувам само авторски материали, та какво? Почти нямам материал без отрицателни гласове, което общо взето е нормално, защото не можеш да се харесаш на всички. Но от няколко седмици се забавлявам с това да следя след колко минути (обикновено от 1 до 5) ще получа първия и втория отрицателен глас, който автоматично метва публикацията от 5-та страница нататък. Рекордът ми е на 3-та минута на 7-ма страница. Та затова понякога си мисля, че отрицателното гласуване е тенденциозно, даже съвсем наскоро открих, че не мога да разбера кой е гласувал отрицателно, преди не бях се ровила да гледам кой как е гласувал. Струва ми се нелогично материалите за силикон (на която част от тялото се сетиш)или съветите "как да правим качествена орална любов" за два-три часа да стават свежи, а сериозни политически и социални материали да се игнорират, но кой знае? Народът май че повече се интересува от тези неща...
И още нещо - преди няколко месеца сигнализирах администраторите на Свежо, че някакъв потребител си беше копирал статия на Иво Инджев, като в блога си беше се подписал като автор под статията, след което я беше пуснал в Свежо.нет. Е, те ми отговориха, че ако самият Иво Инджев се оплаче, ще свалят статията на другия потребител от сайта си, но след като не съм Иво Инджев, а просто една "бдителна гражданка", не могат нищо да направят. Аз обаче продължавам да си мисля, че срещу такова грубо плагиатство трябва нещо да се направи.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Мисля, че това определено е решение до някъде... но дано системата за "улавяне" на такива злонамерени действия работи добре... а не се окаже че някой е минал между капките

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Добре де, какво пречи след като има прекрасен алгоритъм за обезценяване на отрицателните вотове, да се направи задължително пускане на коментар за отрицателното гласуване? В крайна сметка тази тема я дъвчем от много време и повечето коментари, които съм чел водят до това искане. Пример, някой решава да гласува отрицателно, излиза му прозорец за задължителен коментар. Единственото, което ме притеснява е, че на повечето гласуващи отрицателно ще им писне да дават обяснения на спамърите и накрая може да се окажем в тъпата ситуация свежи да стават точно техните "статии". Но нека и останалите вземат отношение. И не променяйте темата.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Системата вижда, виж виждате, но ние не виждаме кои са тези които гласуват негативно. Защо няма списък на хората, които са били наказини за негативно гласуване? Просто списък.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Значи някой пуска само простотии, аз му гласувам негативно и моя глас не се зачита?!

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Всичко хубаво, само немога да се съглася с определението, че всичко което се краде от чужди сайтове и се пуска в свежо е спам.

Пример:
Преди две-три седмици изрових от интернет една рисунка на дете с малко обяснение към нея и стана на първо или на второ място (вече не помня) в свежата седмична класация. Как такъв "спам" достигна до там?

А на Маруся (бтв на дядо ми магарето се казваше така, нищо лично) искам да и задам въпроса:

Какво СВЕЖО вижда тя/той в сериозните политически и социални материали?

От много години чета блогове, вярвай ми, повръща ми се от граждански позиции! Аман от оратори. Никой не го интересува, че президента гръмнал някаква гадина или, че някой си политик пръднал на технопарти на връх Мусала! Дори и системата по която тия (да ги наречем, добичи размисли) стават свежи е ясна на всички.
Аз съм ЗА идеята всички политически говна да се изместят на отделен домейн (сухо.нет, вожда.нет, оратор.нет все хубави имена) и там да си публикуват нещата. Неща като: "Кой автобус да отвлечем днес?" или "Един простак ме настъпа в трамвая, правя подписка срещу него. Подпишете се и сложете банер на вашия сайт за да унищожим мръсното копеле!.
Мога да избълвам 10 тома глупости по отношение на "сериозните политически и социални материали", но не си струва да се хабя:-)

Айде живи и здрави!

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Между другото freax ме изпревари, още снощи смятах да предложа Свежо.нет да обяви, че е социална мрежа за споделяне на снимки, ПР-материали на фолк певици, голотии, креватни съвети и т.н., защото от доста време забелязвам, че акцентът се е изместил натам. Нищо лошо, съдържанието се формира от интересите на потребителите.
Но мисля, че темата беше за тенденциозното отрицателно гласуване на някои потребители (предполагам едни и същи)и как да се направи нещо среще злонамереното гласуване.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, февруари 12, 2009  

Само да вметна, че картинките са най-рейтинговите постинги в digg.com:-)
А мнение по въпроса за отрицателните гласове съм дал още вчера.

gravatar
Анонимен каза...
петък, февруари 13, 2009  

Кви алгоритми,всичко е обърнато с главата надолу!Нещо,което е с 7 посещения и 10 гласа е на 2 страница,а неща,на които има толкова много гласове и посещения не могат да се качат дори и на 8 страница,стигат до там и изчезват в небитието!Нещо май ви се е сринала системката!!!Приятен ден!

gravatar
Анонимен каза...
вторник, февруари 24, 2009  

Май алгоритмите са:напред моите хора,а другите,ако успеят да се вмъкнат!Който се вгледа,ще забележи,че има хора,който с единайсет глас и 9 посещения влизат в свежи-защо ли?!

gravatar
Анонимен каза...
петък, февруари 27, 2009  

Как не престанахте с вашите машинации!

gravatar
Анонимен каза...
петък, февруари 27, 2009  

Добре де, обяснете ми сега - статията ми е качена преди 3 часа, има 39 гласа и 25 посещения, допреди 1 час беше в Топ нови. Дадоха ми 1 отрицателен глас и за МИНУТИ статията ми изчезна - търсих я до 50-та страница, поне дотам я нямаше. Какво по дяволите се случва с моите статии (това не е прецедент).

Ето и статията, за която говоря: http://svejo.net/home/link_summary/173703-Postavka-za-drehi-ot-durveni-zakachalki. Няма да отварям дума за това, че в свежи и топ нови влизат статии, които са с по-малко гласове и посещения от мен.....

gravatar
Анонимен каза...
петък, февруари 27, 2009  

И аз съм на същото мнение,като гореизказалата се.Момчета,защо не си проверите какво се случва в системата ви?!

gravatar
Анонимен каза...
сряда, март 04, 2009  

Все по-тъпо става в този сайт!!!

gravatar
БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ каза...
сряда, март 18, 2009  

Предлагам таймер за отрицателното гласуване - ако е възможен де.
Ако има някакво закъснение при отразяването на "наказателния" отрицателен вот, част от хейтърското начало - "дай да го закопая", ще загуби смисъл.

gravatar
Urgent каза...
четвъртък, юли 23, 2009  

Аз отскоро посещавам сайта и добавям неща. Още не съм разбрала кое как става, но тематиката на някои от най-популярните неща просто ме изумява. Мисля, че по-скоро трябва за помислите за оптимизация на положителното гласуване. Аз не мога да схвана още, но явно всички са на групички и си гласуват един на друг. Аз ползвам отрицателния вот за определени тематики - например, като видя в заглавието Андреа!!! Погледнете какво се случва с vbox7 - в момента там е пълно само с Андреа - по цици, без цици, с дини и прочее. Ако и тук оставите нещата без промяна, ще се случи същото. Вече вие си решавате какъв сайт искате да имате.

Публикуване на коментар