Глобално филтриране на сайтове в Svejo.net

Labels: , , ,

Ние продължаваме да умуваме и да работим по подобряване на качеството и ползваемостта на сайта .

След добавяне на възможността да се филтрират потребители и сайтове, вече има такива, които масово са филтрирани. Следователно, това е явен знак за липса на качество или досаден спам (моля, не ме карайте да обяснявам, какво е "спам"). Отделно от това, сме получавали не едно писмо със съвети да направим нещо относно подобни сайтове. Това, обаче, не е никак лесна задача - да се определи даден източник за "спам" и той да бъде филтриран, защото има "различни хора с различни интереси".

Все пак, от днес ще се заемем и с тази задача. В Svejo.net ще се филтрират определени източници и по-рядко потребители. Под филтриране се има предвид, че те няма да се виждат в секцията "зелени" от посетителите на Svejo.net без регистрация. То ще се прави, като се взимат под внимание много неща - ръчно и автоматично добавени филтри, гласове от регистрирани потребители, статус на потребителите - от колко време ползват Svejo.net , каква карма имат те. Тези филтрирани сайтове, ще могат да се виждат от всички регистрирани потребители, които не са ги забранили.

Крайната цел на това наше решение е да се подобри качеството на публикациите, които достигат до всички нас. Моля, кажете какво мислите относно това и смятате ли, че пропускаме нещо?

Пожелания за свеж ден,

Станислав

П.С. поради малка промяна при бутоните, публикации които са добавени с URL, започващо с http://www. може да не отчитат правилно, но това ще бъде отстранено до края на деня.

7 comments:
gravatar
Анонимен каза...
сряда, октомври 01, 2008  

Много трудоемка задача захващате, дано да е от ползва за всеки. Дано и да успеете да докажете, че съответния източник е спам, а не просто по осмотрение на група потребители. Възможно е да се завъртите в затворен кръг. Забрана на юзери, които не нарушават правилата, а просто са решили да качат източник, наистина е излишна, защото не може да се докаже пряка връзка между юзер и управлението на източника.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, октомври 01, 2008  

това си е чиста цензура, опитвате се да изземете функцията на потребителите, а именно те да оценяват материалите. Ако ги филтрирате преди това, как потребителите ще ги оценят ?

gravatar
Stan каза...
сряда, октомври 01, 2008  

Задачата наистина е много трудоемка и сериозна. Последното нещо, което искаме е да изземеме функцията на потребителите. Както съм написал и в поста, това глобално филтриране, ще важи само за потребителите без регистрация, които не могат нито да гласуват негативно, нито да си добавят сами филтри. Всички, които влизат, като регистрирани ще виждат всичко, без това, което сами са избрали да не виждат. Т.е. възможността за оценка остава на лице, тъй като тя и в момента се прави основно от нас - регистрираните.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, октомври 01, 2008  

И аз се дразня от някои публикации, но често влизам и просто да разгледам, регистрирам се много по-рядко. Ако сложите този филтър, ще трябва всеки път да се регистрирам, за да видя всичко. Ако това е целта на занятието, добре, но наистина прилича на цензура, защото няколко души не могат да имат интереси и виждания във всички възможни области, които интересуват посетителите на Свежо.
Другото, което искам да изясня за себе си - бихте ли ми обяснили какво означава "карма", защото отскоро съм тук.

gravatar
Stan каза...
сряда, октомври 01, 2008  

Не, никак не трябва да се получава цензура. Цензура е нещо далеч от крайната цел. Крайната цел е спам филтър. Подобно при мейлите. Повечето хора не искат да получават писма с оферти за виагра или как да си намерят жена/мъж в чужбина. Разбира се има един малък процент хора, които нямат нищо против такива писма. Въпреки това, глобално за всички потребители подобни писма попадат в спам папката. Съпоставката не може да бъде 1:1, но се надявам да е разбираема.

Кармата, представлява, какъв процент от публикуваните неща стават свежи. Има потребители с много висок такъв процент. Също, хората с по-висока карма, могат да публикуват по-често от останалите.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, октомври 01, 2008  

Не смятан това за цензура в оня смисъл, а стимул за повече регистрирани. В световните мрежи за споделяне не съм виждал някой да може да гласува положително, ако не е регистриран - т.е. може само да разглежда. Естествено, харесва ми фукцията потребителят сам да филтрира кое иска да чете (макар, че с това може исам да се ощети). Най ми остава следното странно поведение на някои юзери - като не харесват нещо, просто не го посещават. А винаги съм бил против отрицателното гласуване - във всеки постинг по тези теми го припомням, защото негативното гласуване рядко изразява отношение към постинга, а дори, честно, не схващам защо го има - носи само спорове между (група/и) юзери.
А "кармата" изразява % на Свежите новини на един потребил спряма всичките си споделени връзки и тази "карма" носи права в Свежо.

gravatar
petervanev каза...
сряда, октомври 01, 2008  

Наистина тежка работа, но в много правилна насока, и както казах - изключително полезна добавка е филтъра. Няма да крия, че започнах активно да "цензурирам", тъй като по-едно време ми стана тежко да открия нещо интересно от бълвоча комерсиални и спам публикации. Така ще си отсея "неприятните" за мен адреси и потребители, и ще ми е още по-приятно времето в мрежата, което мисля, че е и основната идея нали?
Поздрави!

Публикуване на коментар