Колко свежари са необходими за сменяне на Луминесцентна Крушка ?

Labels: , ,


Отговорът е трима!

Един, който сменя крушката (програмист).
Един, който дава акъл (бранд мениджър).
И един, който да тества дали свети (quality assurance).

А сега сериозно :)

Преди малко сменихме луминесцентната крушка на кухничката в офиса ни. За щастие никой не бе сменял такава :) Голяма забава стана. Аз (Явор) дадох инициативата. В началото аз горе долу сам свалих една крушка от съседната стая като Ганчо и Станчо гледаха сеира :)

След това Ган ми помогна да замъкнем пейката (да, имаме си пейка в офиса) и бюрото в кухничката.

След като пейката не свърши работа, а бюрото се оказа голямо за малката врата... Стан дойде на помощ и измъкна една стълба от сървърното :)

Е накрая се оказа, че крушката не е изгоряла, а трябваше само малко да се намести.

И така упражнението на обратно за да сложим крушката, която свалихме ;)

Ето и малко бойни снимки :)



Покатерен на стълбата се опитвам да отстраня лампата




Прекалено много странни звуци се чуват при опитите (май да не я пипам)




Тестваме със златния пръст :)




"Оххх, защо е толкова висок таванът?"




"Оффф... работи! Айде да кача другата дето я свалих преди малко" :(



Чети нататък...

Svejo.net през погледа на Странстващият медиум

Labels: , ,


Едва ли има някой тук който да не знае какво е „Свежо”...

Така започва представянето на svejo.net от Странстващият медиум. Той е сред активните потребители в сайта, който в началото на седмицата направи ревю на svejo.net в блога си. Преди доста време, имахме кампания, да пускаме линкове към подобни ревюта на началната ни страница. Това от доста време вече не е така и не поставяме подобни линкове. Затова пък, пиша тази благодарствена публикация, отправена до автора на блога.

Аз лично имам няколко съвета към "Странстващият Медиум", които биха допринесли за достигането на по-широка аудитория. Това, което съм забелязал е, че хората приемат много по-добре всички материали, които са придружени с картинка. Така че, поставянето на картинка би трябвало да е най-лесното и ефикасно нещо за подобряване на постовете във въпросния блог. Второто ми предложение е да се поработи върху форматирането на текста - ясни абзаци и другите подобни. Друго, което бих предложил е да се пробва някоя по-свободна блог платформа - примерно блогър. Най-малкото, защото позволява интегрирането на свежо бутон. Отделно може да се достигне доста по-добра идентичност за целия блог.

Още веднъж блогдаря за хубавото представяне на svejo.net и ще се радвам, ако някой друг колега сподели мислите си относно сайта.

Пожелания за свежа петък вечер,

Станислав

п.с. искам да споделя, че тук екипа сме много щастливи относно развитието на свежо. Въпреки, че Август е най-слабият период относно интернет ползваемостта (много хора са на почивка), svejo.net стремглаво расте последните дни.

Чети нататък...

Едно ново улеснение за всички активни свежари

Labels: , ,

Привет на всички,

Надявам се, че нося хубави изненади. От днес всички активни свежари, които добавяме интересни и полезни неща в svejo.net, ще бъдем с една-две идеи улеснени. Това може да забележите, при добавянето на линкове в сайта. Автоматично, ще извличаме картинките, които придружават въпросната статия, като по този начин се спестява едно копиране. Малко или много това си е плюс. Освен него, ако въпросната статия има коректно написано описание, него също ще попълваме автоматично.

Ако случайно много ви харесва нововъведението и искате да благодарите конкретно на някой, може да го направите. Това обаче не съм аз :) . Тази функционалност достига до вас, благодарение на не малко труд от колегата Явор. Също така, имаме огромни благодарности към Никола от edno23.com , който много сериозно помогна с JavaScrip-товете . Е, разбира се и аз съм давал малко акъл :) . Няма да ви натоварвам с повече писане за днес, но се надявам да имаме повод за още един пост тук - утре.

Бъдете свежи и усмихнати всеки ден,

Станислав

Чети нататък...

Един свеж съвет за уеб разработчиците

Labels: , ,

Здравейте колеги и приятели,

Може би някои от вас, вчера са забелязали проблеми с достъпа до svejo.net - както кратка липса, така и малко по-бавно действие. Причината, не е тайна - технически проблеми. Човешко е да се случват :). В духа на свежо и споделянето, решихме че може да е полезно за всички, които се занимават с уеб технологии - да разкажа какви проблеми имахме и как се справихме с тях.

Принципно зад сайта стои една доста сериозна и силна машина - 2 четириядрени процесора и 6G RAM (до скоро имаше само 2G RAM). Въпреки това при около 450 едновременни посещения машината се запъхтяваше много сериозно. По подразбиране платформата, която ползваме - Ruby on Rails, е по-бавна (процесорно и иска повече памет), за сметка на леснота при разработката и пускането на промени. И все пак, при този хардуер, ако всичко е направено добре, би трябвало да могат да се посрещнат много по-големи натоварвания. След работа по оптимизации и профилиране на сайта установихме, къде в същност е проблема - следенето на потребителските сесии. На първи преглед, бяхме изпуснали, че Tyxo показва 450 потребителя онлайн, но реално апликейшъна (извинявам се за чуждицата), поддържа много повече активни сесии. Не другаде, но за всеки свеж бутон на отделечен сайт, за всеки отделен потребител се вдига сесия. Примерно, ако има бутончета на 1000 сайта, а всеки от тях има средно по 10-20 посещения от различни хора, това прави около 15000 сессии, което никак не е малко...

Съответно, като технологично решение до тази нощ ползвахме сесии в базата данни - "ActiveRecord session store", доста стандартно решение за Ruby on Rails. В таблицата имахме около 350 000 записа, като сесиите се различават по 32 символен низ (стариите сесии/записи се трият). Тази реализация последните дни започна доста сериозно да товари MySQL, а от там и целия сървър, който достигаше "1-2 unix load".

Тези от вас, които са прочели нещата до тук или вече знаят или се сещат какво се оказа решението на проблема ни. Изнесохме сесиите от DB сървъра към Cache-а (memcached). Това имаше очаквано за мен добри резултати :) . В момента при ~600 онлайн потребителя според Tyxo, натовареността на съръра ни е около 0.6 . Смея да твърдя, че с текущата архитектура, сървърът ще може да обсужва поне 1000 едновременни посещения, както и всички блогове и сайтове, който имат свеж бутон. Спокойно може да кажете на приятелите си да прегледат свежия фронт, свежия сървър ще ги приеме с отворени врати ;)

Моят съвет към вас - колегите, които се сблъсквате с подобни проблеми - преди да правите какви ли не оптимизации по самия код на уеб приложението, замислете се за кешване да определени блокове код, както и изнасяне на сесиите в кешта.

Надявам се споделянето на проблема ни, да е бил полезен на някой от вас. Не се колебайте да помолите и за съвет, ако имаме възможност ще помогнем. Аз от своя страна искам да припомня, че инсталирането на свеж бутон, е полезно както за нас така и за Вас. Това ще е за сега.

Поздрави и пожелания за хубав ден,

Станислав

Чети нататък...

Пресконференция БТА

Labels: , ,

Здравейте!

Чрез тази новинка искаме да поканим всички репортери и журналисти на утрешната ни Пресконференция в БТА.

Вторник - 12-ти Август, 12:00 часа, БТА (София, бул. Цариградско шосе 49)
Темата е: "Представяне на Svejo.net - един WEB 2.0 проект за България"

За справка може да видите и програма на БТА - http://bta.bg/site/bg/html/03services.shtml
Надяваме се да се видим там и да отговорим на вашите въпроси.

Поздрави!

Чети нататък...

Свежата група във Facebook

Labels: , , ,

Здравейте приятели и свежари,

Искам да споделя за поредната наша инициатива. От около седмица вече, сме пуснали Свежа Facebook група, която е отворена за всички вас. Нейната цел е да се засили общността около svejo.net . Надяваме се, че ще се заформят интересни и полезни дискусии. Ще се радвам да задавате въпроси и да давате предложения там, като всички заедно да ги обсъждаме след това. За момента получихме много уместни препоръки от Мария Ненова, за което и благодарим.

От Мария получихме и въпросът "Защо групата е ограничена само до Network Bulgaria". Когато GaN създаваше групата, пропусна подробността, че тя няма да е достъпа за хора извън тази мрежа и като голям патриот избра всичко що е свързано с родината ни :) . Лошо няма, наистина това е малко ограничаващо в някои ситуации, но въпреки това не смятам, че някой от феновете на свежо, ще има против да се присъедини към Network Bulgaria.

От вчера членовете на групата станаха 100. Хип хип ура. А точно стотния член е не кой да е а Silvy - един от хората, подкрепящи svejo.net още от самото му начало. Благодарим. Ако ти, който четеш този пост също си сред хората, които посещават сайта ежедневно - Моля, присъедини се към групата и ще се радвам всички да чуят твоето мнение или въпрос. (в Network Bulgaria, може да се присъедините през: Settings > Account Settings > Networks).

Пожелавам на всички Свеж Петък,

Станислав

Чети нататък...