Етика и право в Svejo.net

Labels: , ,

Здравейте Свежари!

Някои хора напоследък ни се оплакват за различни неща.
Най-вече имаме оплакване от потребители, че не им излизат публикациите на първа страница.

Повечето от тях са СПАМЕРИ естествено, но се оказа, че може да има и по-невинни хора или просто хора, които не са наясно с идеологията на сайта и не могат да дефинират кое е етичното поведение в сайта.

Както винаги, ние се опитваме да отговорим на всеки. Ето и нашия публичен отговор, който има за цел да разясни, кое приемаме за нормално поведение в нашата мрежа. Естествено няма да разясня как работят алгоритмите ни, поради съображение за сигурност ;)

Почваме с лошото :)

Абстрахирайте се, че искате вашите публикации да стигнат до първа страница

Може би не е съвсем ясно на всички, но нормалния потребител на обществената медиа добавя интересно съдържание веднага щом попадне на него. Той може да добавя редовно съдържание от един или два сайта, но почти никога не публикува от един и същи сайт или мрежа от сайтове.

Естествено, за да поощрим подобно поведение, алгоритмите ни от време на време "наказват" потребителите, които публикуват изцяло с цел промотиране. Не ме разбирайте погрешно! Няма нищо лошо да публикувате от собствения си блог или сайт. Просто профила, който искаме да изградим е друг и ние го поощряваме по един или друг начин.

А и публикации в ЗЕЛЕНИ сме виждали с много повече посещения (2000-3000), от колкото някои из Свежи (с по 300).


Какво е СПАМ?

Всики знае за СПАМА, всеки е чувал за него. Но какво всъщност е СПАМ!?!?

Като допълним към описанието за СПАМ от условията ни за ползване, което гласи естество нещо от сорта на "линкове водещи към рекламни материали, обяви и тн".... определението, което ние добавяме към не етичните норми в нашата мрежа за СПАМЕР е следното.

Човек, който на всяка цена иска да промотира съдържанието си.

СПАМЕР е човек, който редовно чрез роботизирани или други неестествени методи се опитва да промотира публикациите си.

Как да не СПАМ-им?

Много е просто. Ако искате да промотирате съдържанието си, то публикувайте го при нас, но не досаждайте на други хора с молба да гласуват за линка Ви. Не очаквайте редовно други посетители на сайта, да гласуват за добавените от Вас неща. Тенденцията днес е една, утре е друга. Не може да очаквате, че линковете ви ще се класират толкова добре всеки ден.


Колективен интелект

Това е нещото, за което се възхищаваме на мравките. Те мислят като едно! Очевидно хората не са мравки и всеки има различни предпочитания и интереси. Ако група от хора мисли като едно :) , то ние ще ги третираме като едно цяло.



След като казахме какво е лошо да се прави... да кажем какво е хубаво :)

Профила на потребителя, който ние си представяме е следния...

Човек влиза в Svejo. Преглежда първата страница. Гласува за интересните неща там. Избира етикет, който му допада и гласува за интересните неща. Вижда СПАМ (обява, реклама или публикация, която не е интересна с прекалено много гласове) евентуално я прочита, не е доволен и гласува за нея надолу.

Разглежда мрежата си от приятели и гласува за интересните неща, които те публикуват... обикновенно не повече от 5 на 2часа.

Браузва интернет и когато вижда интересна статия, примерно в www.netinfo.bg я добавя в Svejo. Вижда интересно клипче в Vbox7.com и го добавя отново. Обикновенно за деня добавя от 10 източника по 1 публикация.



Надявам се да отговорил на въпросите на някои от нашите потребители макар и по-индиректно. И се надявам да съм дал пример, който да бъде подръжаван.


Поздрави,

Явор

12 comments:
gravatar
Анонимен каза...
сряда, юли 09, 2008  

Нека, като блогър, редовен юзер и фен на Свежо, да споделя моя опит: Наистина никой не бива да се притеснява защо не е на първата страница, поради следните причини:
- първата страница се мени ежечасно в зависимост новите Свежи линкове, събрали достъчно рейтинг, т.е. дори да се появите на главната страница, това е само за няколко часа (Свежо.нет е динамичен и силно посещаван сайт, а не като други социални мрежи за споделяне, където главната страница е еднаква с дни и седмица)
- няма значение, наистина, дали някой пост е Свеж или Зелен, защото можете да има повече посещения дори когато е Зелен, а не Свеж; аз лично имам няколко такива примери за блога си;
- посетители определят дали да посетят някой постнат линк и/или да гласуват; някои посетители са нови и само посещават линкове, а не се сещат да гласуват, но вече са посетили статията ви, други, редовни, го правят;
- НЕ забравяйте, че е абсолютно достатъчно вашият постинг от блога ви просто да присъства в мрежата на Свежо, защото юзерите ще го оценят, независимо от броя гласове; рейтингът е само за фън и не го приемайте много навътре, ако ваша полезна статия има малко гласове.

А сега по други два въпроса от темата в блога:
1. Спамерите - от тях никъде оттърване няма по принцип, но по-важно е теми, постнати в Свежо, които са с еднакво съдържание, но в различен юрълъ-адрес, да не се повтарят и т.н. - като темата за Мечо Пух и дрогата от днес - тя е постната поне 4 пъти в Свежо от различни източници, но е с абсолютно идентично съдържание; аз - по погрешка - също съм поствал дублирана тема, но тогава писах на админите да изтрият моята, но те прецениха, че не е нужно (имало допълнителен коментар). Много блогове препубликуват инфо от други блогове и официални сайтове и ги постват в Свежо - е това е донякъде проблем - еднаквото съдържание;
2. фалшивите гласове - има мрежа от рингове (не приятели и фенове), които гласуват масово (явно е 1 юзер) за дадена публикация и така тя лесно става Свежа, макар да не предизвиква интерес и посещения; пример - във Вечно Свежо първата и втората класирала се тема, както и четвъртата, имат стотици повече гласове ЗА, отколкото посещения - явно става въпрос за манипулация и именно такива примери трябва да се ревизират!
3. Отрицателното гласуване - зная, че е болен проблем на Свежо и регистрираните юзери тази тема, но по дефиниция отрицателно може да се гласува само от регистрирани юзери в Свежо - т.е. блогъри или фенове, но има фалшиви акаунти и рингове, които понякога просто решават да утрепат някой друг юзер с масово негативно гласуване или просто гласуват яко надолу за всичко ново постнато, което пък утрепва Свежото; именно този проблем трябва да решава Свежо - моето предложение е да се премахната негативните гласове, защото, който е настроен негативно, просто да не гласува; често се злоупотребява с отрицателния вот с цел рейтинг.
Та така - поствайте си смело в Свежо и просто се радвайте, че споделяте свежи неща за всички! :)

gravatar
Явор Иванов каза...
сряда, юли 09, 2008  

Мерси за отзива Ванка :)

Искам да кажа, че някои по-стари публикации без достатъчно посещения не е задължително да са спекулирани :)

Самото отчитане на посещенията започна едва след около половин година след пускането на Svejo ако не и по-късно. Това води до разминаване в Рейтинга и Посещенията... за това на места може Посещенията да са по-малко от Рейтинга, но принципно подобни публикации са доста голяма рядкост.

Ванката е един от най-старите и активни потребители на Svejo... мисля че можете да му се доверите напълно.

Мерси Ванка още веднъж!

Надявам се Svejo да те радва още доста време :)


Ако имате забележки, препоръки моля споделяйте за да можем да действаме по тях... няма смисъл да мълчим нали ? ;)


ПП.
Имаме изненада тази нощ :)
ако има безсънници може да ни засекът в update ;)

gravatar
Анонимен каза...
сряда, юли 09, 2008  

Много добри разяснения, благодаря! Имам обаче една забележка: оправете си правописа! Иначе излиза несериозно, нали разбирате. Не е много подходящо да определяте правила, а пък самите вие да не спазвате другите (имам предвид граматическите). Желая ви ползотворна работа и успех. Свежото много ми харесва!

gravatar
Явор Иванов каза...
сряда, юли 09, 2008  

Благодаря за забележката!

Опитваме се да няма правописни грешки, но все още нямаме редактор посветен на това. Мисля, че за момента някои дребни правописни грешки, които се надявам втори път да не допуснем не са толкова важни колкото развитието на самата мрежа... все пак се стремим да проверяваме по два пъти поне писаниците :)

Със сигурност за в бъдеще ще изчистим правописа ;)

Мерси за критиката!
Оценяваме я!

gravatar
Анонимен каза...
сряда, юли 09, 2008  

Явка, аз само ще ти дам пример от нещо на което станах свидетел днес. Днес в Зелено след като беше пусната една тема, в рамките на 5-10мин вече имаше 17 гласа. Говоря за това:
http://svejo.net/home/link_summary/56250

Останалите теми бяха с по 1-3 гласа. Забелязах го понеже аз пуснах тема малко преди въпросната и влязох след 10мин да видя някой гласувал ли е за моята.
Проблемът не е, че публикувалият е спамер, а че вече съм ви алармирал за въпросния потребител, който използва няколко потребителя да си гласува, а нищо явно не е предприето.
Това не е единствения случай, всички знаем за какво иде реч. Според мен тук редно е, в рамките на половин или един час от едно и също IP да не се гласува повече от единпът. Повярвайте доста от спамерите ще секнете по този начин ...

gravatar
Явор Иванов каза...
сряда, юли 09, 2008  

icakis принсипно модераторите ни се грижат за проблемите, които се пускат и мисля, че в повечето случай реагират адекватно.

Да не можем все още да си позволим 24 часова смяна... но сигурно ще има скоро ;)

Подобни публикации се изследват от инженерния екип :P ако мога така да го нарека :)
след, което ако се останови проблем се правят подобрения по алгоритмите за да се избегнат подобни спекулации без човешка намеса за в бъдеще.

За съжаление не разполагаме с неограничено време :) трябва да ядем и все пак да водим социален живот :)
имам предвид реален социален живот :) извън социалната мрежа... през другото време постоянно развиваме или алгоритъма или правим нови неща, които да са полезни.

Надявам се скоро да оспеем с по-бързи темпове да смогваме.

Благодаря за критиката и линка към публикацията, която ще инспектирам след минутка ;)

gravatar
Анонимен каза...
сряда, юли 09, 2008  

не се съмнявам, че ще подобрите услугата си, в интерес на истината дори съм изненадан от темповете с които се развивате в положителен смисъл. така и трябва. желая ви успех ;)

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, юли 10, 2008  

С абсолютна сигурност знам какво никога няма да напишете - че освен това КАКВО се пише по-голямо значение за вас има КОЙ го пише. На някои потребители всички новини са топ, а за други, въпреки че има огромен интерес към тях просто не можеш да гласуваш - зануляват се. Същата работа като собствениците на торентите сте - ползвате балъците (в повечето случаи малолетни) да ви развиват сайта, от което в последствие изкарвате много пари, а те остават с пръст в устата. Това е мнение на голяма част от колегите в ИТ бранша. Сигурен съм, че ще го изтриете, но това няма да промени тяхното мнение и факта, че само простовати люде и хлапета ползват свежо, а ИТ бранша - dao.bg. Каквото и да напишете, реалността показва друго - всеки може да го установи с 2-3 простички опита. С пожелания за повече балъци и ... да продължавате да се пачкирате.

gravatar
Явор Иванов каза...
четвъртък, юли 10, 2008  

Привет на анонимния.

Незнам защо си мислиш, че има значение кой публикува...

Всички са равни по начало.
Ако си злоупотребявал... патиш!
Ако си бил честен ... печелиш!

Демографията, която имаме сочи, че не ни ползват предимно младежи.

Отностно колегите от другите социални мрежи мисля, че имаме добри взаимоотношения... поне мойте към тях са такива.

Винаги сме били искрени към посетителите и винаги сме се борили само със злоупотреби... винаги сме били неутрални.

Отностно печалбата... какво да кажа... не сме богати... даже хич ... и мисля че няма лошо ако предлагаш услуга да печелиш от нея... все пак това е идеята на всеки бизнес.

Ако си се занимавал поне малко в тази насока и си чел документи ще видиш, че едно от първите неща, които пише е "В името на народа"... ние това правим.

Ако народа ни харесва то ние трябва да печелим нещо за да не умрем от глад и да предлагаме услугата.

Друго мисля, че няма какво да отговоря на този коментар.

gravatar
Unknown каза...
четвъртък, юли 10, 2008  

Момчета, какво е това напрежение:)То е ясно, че щом има продукт за масово потребление, то ще има мнения с всякакъв знак. Можете да последвате примера на Гугъл: пишат едни пространни ЧЗВ като голяма част, от които използват за автоматични отговори, изпращани на проявяващите любопитсво по едни и същи теми. Направете и вие една пространна база от знания и не си късайте нервите да давате (индиректни) персонални отговори.
Аз лично харесвам изключително много Свежо и трябва да си призная, че откакто последвах съвета ви да добавям линкове и от други източници освен блога ми, статиите ми започнаха да се радват на по-голям успех, а и ми се събраха фенове:)
А на недоволните мога да кажа: гледайте си посещенията, а не рейтинга. Според мен основната идея е да привличате нови посетители, а не да „бележкарствате“.
И още нещо: това с правописните грешки действително дразни. Огромен успех е, че сайтът ви не е заразен с шлокавица и драконовски мерки за борба с нея, така че крачката към съвършенството е малка:)
Много успехи,
М.

gravatar
Георги каза...
четвъртък, юли 17, 2008  

Понеже тръгнахме да четем писанията по разни официални документи, ще си позволя да цитирам най-официалният измежду тях. Там е записано :

Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

Защо и публикациите в свежо да не се раждат с равни права с останалите ( стига да не нарушават правилата ) - независимо дали са от автор пускал линкове към блога си или към някое друго място, а пък потребителите след това да решат кое им се струва свежо и кое не.

Обърнете внимание, че блогърите освен привлечените от вашият сайт посетители имат и други читатели, които може би не четат свежо. Ако видя нещо интересно в нета имам два варианта - или да го постна в блога си, където може и да го изкоментирам и където освен свежарите, могат да го видят и другите ми ( трима ) читатели или да го пусна само в свежо, пък другите да се оправят.

Проблема разбира се има и друга страна - блогосфера вече си има, а идеята е свежо да е нещо по-различно - но в крайна сметка след като сайта ще е социална мрежа, мисля че работата му е да даде равен шанс на всички ( пак казвам които играят по правилата ), пък масата да решава :)

gravatar
Анонимен каза...
неделя, април 12, 2009  

Мисля, че свежо е далеч далеч от понятието етика и равни права. Защо ли?

Визирам политиката им към домейните на кирилица. Всякакви оправдания съм чувал- как потребителите ще пишат на кирилица адреса на еди сайт, после ще превключват на латиница за окончанието. Същота рестриктивна политика поддържа и jabse - прехвалената българска търсачка.

По този сериозен проблем има само два серизони сайта който стриктно спазват указанията на ICAN за равнопоставеност на домейните на национални езици. това са гугъл и дир бг.
И двата не са ми "по-сърце" по различни причини, но поне за това ги уважавам.

За който не е разбал къде е проблема - юридически името на домейна е пуни кодираното.

Публикуване на коментар