Свежият сървър е щастлив...

Labels: , ,

Добро утро на всички.

Някои от вас може да са забелязали липсата на svejo.net тази сутрин от 6 до към 7. Това беше един неизбежен и плануван "downtime". Общо взето, това което правихме беше да сменим къщата на послушния ни сървър. Както обаче знаете, това което най-много обича всеки подобен е да не го закачате и конфигурирате. Ние обаче се бяхме подготвили. За да не ни се сърди го снабдихме с 2 шоколадчета RAM памет. Като краен резултат всички са щастливи и всички може да браузват сайта. Само на мен малко ми се спи, защото станах в 5, но за всеки подобен проблем си има кафе и хубава музика...

Свеж ден и не забравяйте, че всеки глас е важен, така че когато харесате публикация в svejo.net - гласувайте за нея.

Станислав

Чети нататък...

GaN, добре дошъл в свежия екип

Labels: , , , ,

Привет приятели,

Имам една чудесна новина, която искам да споделя. От днес свежият ни екип се разширява. Разбира се, това не е случаен човек, а е някой, който повечето от вас познавате - Ганчо (GaN's Blog). Надяваме се, че чрез негова помощ svejo.net , ще постига по-бързо - по-добри резултати.

Разбира се, GaN си остава блогър с независимо обществено мнение, което ще изразява в сайта си. Предполагам, ще изкоментира и присъединяването си към нас, но това ще разберем по-късно :) . Все пак, вече може да очаквате и негови публикации в свежия блог тук.

Както съм споменавал и преди, с Ганчо и Явор сме работили заедно и успешно преди години - по време на CampToBe. Така че, отбора е готов и това може да доведе само до подобряване на услугата. Като цяло, настроението тук е на 6 и има готина работна атмосфера.

Поздрави и бъдете свежи,

Станислав

Чети нататък...

Свежото общество в edno23.com

Labels: ,

Както обичам да казвам - "Много сме, Силни сме",

За какво говоря - отново за социалните мрежи в Интернет. Както всички знаете, тези мрежи са средството за лесно споделяне на мисли и информация. Разбира се, във всички тях най-важни са хората и връзките между тях. Социалната мрежа, която искам да представя сега е edno23.com .

От доста време, освен този блог, ние използваме и edno23.com, за да споделяме какво се случва с нас, какво ни вълнува, какви промени и подобрения правим. Ценното в този случай е, че по много лесен начин, всеки който се интересува от теб може да започне да те следи и да е "в час", какво правиш ти. Защо пиша всичко това? Защото от около седмица, вече имаме 100 последователя. Това е наистина страхотно, защото това са хора, които тясно се интересуват от нас и според мен, ако помолим за помощ - бихме я получили. Като цяло, има много причини да ползвате мрежа, като edno23 и е много готино, като виждаш колко хора те следят и се интересуват от теб.

И така, защо ви приветствам да изпробвате нашите приятели:
- Свежи са!
- Забавно е.
- Със сигурност, ще създадете нови приятелства.
- Ще откриете един нов начин за комуникация с хората от които се интересувате.
- Много лесно, ще може да сподлеяте мислите си с хиляди хора.
- Може да ни добавите и нас сред хората, които следите, като по този начин ще можем да разчитаме и на вашата подкрепа :)

Надявам се краткото ми описание ви е било полезно. Сега е време да се насладите на свежия уикенд и да разучите нещо ново и интеесно.

Станислав

Чети нататък...

Свежият Absolut-ен свят

Labels: ,

Здравейте Приятели,

От известно време из българската блогосфера се разнася една много интересна "игра" - Моят Идеален Свят. При нея всеки споделя, какъв е неговият идеален свят и съответно кани няколко други колеги да споделят. Много забавно нещо според мен. Ние бяхме поканени от GaN и от Рози (имам лошото чувство, че изпускам някой). Съответно днес дойде на дневен ред да споделим, какъв е нашият идеален свят.

В svejo.net тази тема е засегната още по-силно от присъствието на Vodka Absolut и тяхната кампания - In An Absolut World. Съответно всички имате възможност за по-голяма изява, като споделите вашите представи за идеален свят - реални, absolut-ни, помечтани и да ги добавите в svejo.net с етикет - absolut. Забавно и свежо е!

И така, какъв е Absolut-ния свят за нашия свеж екип :)

* Всички свежи хора в България сутрин, заедно с първото си кафе, преглеждат свежите публикации в svejo.net :)

* Всички бизнес организации работят В Името на Народа, както се очаква от тях , когато подписват основаването на фирмата си.

* На началната страница на svejo.net, всички ние винаги откриваме полезна и интересна за нас информация

* В нашия абсолютен свят по улиците на всички селища винаги зчучи свежа музика и всички хора ходят усмихнати

* В Absolut-ния свят, специално на мен - Станислав, водка absolut е безплатна ;)

* В Идеалния свят на Явор, на всякъде има wireless интернет и всички ползват Apple :)

* Всички хора винаги имат време за приятелите си и се забавляват всеки ден с тях.

* Когато подминем усмихнат човек с лаптоп в парка, то той винаги разглежда интересните неща от svejo.net

* В нашия идеален свят до 2 години, ще сме обиколили всички 100 Национални Туристически обекта.

* До края на годината, посещения на svejo.net са 50 000 дневно ;)

От своя страна ще поканя следните хора блогъри - Наблюдател, Yovko.net, Bogo Shopov, Marfi и Принцеса Силвия

Благодаря на всички, които споделите за вашия идеален свят. Много позитивизъм носи това.

Станислав

Чети нататък...

Етика и право в Svejo.net

Labels: , ,

Здравейте Свежари!

Някои хора напоследък ни се оплакват за различни неща.
Най-вече имаме оплакване от потребители, че не им излизат публикациите на първа страница.

Повечето от тях са СПАМЕРИ естествено, но се оказа, че може да има и по-невинни хора или просто хора, които не са наясно с идеологията на сайта и не могат да дефинират кое е етичното поведение в сайта.

Както винаги, ние се опитваме да отговорим на всеки. Ето и нашия публичен отговор, който има за цел да разясни, кое приемаме за нормално поведение в нашата мрежа. Естествено няма да разясня как работят алгоритмите ни, поради съображение за сигурност ;)

Почваме с лошото :)

Абстрахирайте се, че искате вашите публикации да стигнат до първа страница

Може би не е съвсем ясно на всички, но нормалния потребител на обществената медиа добавя интересно съдържание веднага щом попадне на него. Той може да добавя редовно съдържание от един или два сайта, но почти никога не публикува от един и същи сайт или мрежа от сайтове.

Естествено, за да поощрим подобно поведение, алгоритмите ни от време на време "наказват" потребителите, които публикуват изцяло с цел промотиране. Не ме разбирайте погрешно! Няма нищо лошо да публикувате от собствения си блог или сайт. Просто профила, който искаме да изградим е друг и ние го поощряваме по един или друг начин.

А и публикации в ЗЕЛЕНИ сме виждали с много повече посещения (2000-3000), от колкото някои из Свежи (с по 300).


Какво е СПАМ?

Всики знае за СПАМА, всеки е чувал за него. Но какво всъщност е СПАМ!?!?

Като допълним към описанието за СПАМ от условията ни за ползване, което гласи естество нещо от сорта на "линкове водещи към рекламни материали, обяви и тн".... определението, което ние добавяме към не етичните норми в нашата мрежа за СПАМЕР е следното.

Човек, който на всяка цена иска да промотира съдържанието си.

СПАМЕР е човек, който редовно чрез роботизирани или други неестествени методи се опитва да промотира публикациите си.

Как да не СПАМ-им?

Много е просто. Ако искате да промотирате съдържанието си, то публикувайте го при нас, но не досаждайте на други хора с молба да гласуват за линка Ви. Не очаквайте редовно други посетители на сайта, да гласуват за добавените от Вас неща. Тенденцията днес е една, утре е друга. Не може да очаквате, че линковете ви ще се класират толкова добре всеки ден.


Колективен интелект

Това е нещото, за което се възхищаваме на мравките. Те мислят като едно! Очевидно хората не са мравки и всеки има различни предпочитания и интереси. Ако група от хора мисли като едно :) , то ние ще ги третираме като едно цяло.



След като казахме какво е лошо да се прави... да кажем какво е хубаво :)

Профила на потребителя, който ние си представяме е следния...

Човек влиза в Svejo. Преглежда първата страница. Гласува за интересните неща там. Избира етикет, който му допада и гласува за интересните неща. Вижда СПАМ (обява, реклама или публикация, която не е интересна с прекалено много гласове) евентуално я прочита, не е доволен и гласува за нея надолу.

Разглежда мрежата си от приятели и гласува за интересните неща, които те публикуват... обикновенно не повече от 5 на 2часа.

Браузва интернет и когато вижда интересна статия, примерно в www.netinfo.bg я добавя в Svejo. Вижда интересно клипче в Vbox7.com и го добавя отново. Обикновенно за деня добавя от 10 източника по 1 публикация.



Надявам се да отговорил на въпросите на някои от нашите потребители макар и по-индиректно. И се надявам да съм дал пример, който да бъде подръжаван.


Поздрави,

Явор

Чети нататък...

Моята мрежа

Labels: , ,

Здравейте свежари,

Както може би сте забелязали от вчера пуснахме нова секция в сайта - "Моята мрежа". Тя за момента ще остане в "бета", защото със сигурност ще можем да я подобрим в близките дни. С ваша помощ, разбира се. Интересното е, че международният ни еквивалент - digg.com от няколко дни са пуснали подобно нещо. Искам да ви убедя, че ние това го открихме днес :) . Така де, с колегите от далечния запад мислим в една насока относно подобряването на услугата.

Като цяло, тази секция е пряк отговор на вашите желания. Желания относно филтрирането на линковете, които се публикуват в "зелени". Също ни споделяхте за проблемът, че "спамерски" публикации изместват интересните и ценни таакива, като по този начин интересните не се забелязват. В повечето случаи това е много труден проблем за разрешаване, защото "различни хора, различни интереси" винаги е вярна фраза. Най-добрия начин за решаването на този проблем е всички да дават по-често своя глас. Това обаче не се случва винаги.

Именно тук се намесва "моята мрежа". Казано с няколко думи, там ще намират линковете публикувани от хората и към сайтовете, за които сте гласували позитивно. По този начин с гласуването в svejo.net вие ще изграждате все по-голяма и полезна за вас мрежа. Съответно тази секция има два позитивни момента за сайта - филтриране базирано на личните интереси и стимулиране на гласуването.

Не е тайна, че много от вас публикуват линкове от собствените си блогове с цел да се чуе по-добре тяхното мнение или да споделят с повече хора опит. Разбира се, лошо нещо в това няма :) . Просто искам да отбележа един нов ПР модел. Ако добавяте интересни линкове, за които останалите свежари да гласуват - те ще започнат да Ви следят. По-този начин, ще имате по-голямо влияние при следващите линкове, които добавяте, защото те ще бъдат видяни от повече хора.

Сега е ваш ред! Искрено, ще се радвам, ако дадете малко критика или просто идеи за подобрение на секцията. Благодаря предварително.

Станислав

Чети нататък...