Гласуването и Svejo.net

Labels: ,

Привет на всички свежари. Този пост е породен основно от дискусията, която се завърза в блога на Blago - Говорилня: За един глас МИНУС в Свежо. Ще се опитам да засегна всички въпроси и проблеми, както и да отговоря на тях.

Като цяло много се радвам, че този въпрос беше повдигнат, тъй като гласуването е един от най-важните елементи в свежо.нет . Все пак това е основният механизъм, чрез който се популяризират интересните и полезни неща.

Нещото, което се обсъждаше беше, дали има смисъл от негативните гласове в свежо.нет и дали те са повече положителен елемент или повече отрицателен. Има 3 основни твърдения, защо да няма гласуване с минус. Ще изкоментирам всяко едно от тях.

1: Това е инструмент за изразяване на гняв и отмъщение - За една, част от хората е именно това, но вярвайте ми, тези хора са доста малко. Именно за това премахнахме показването на хората, които са гласували негативно. Така няма как да бъде изразен гняв или вид мъст, защото сте гласували за нечия публикация с минус.

2: Някои хора гласуват отрицателно, с цел техните публикации да се класират по-добре - Това е така, но ние текущо имаме логики и алгоритми, които се борят с това, тези гласове да бъдат обезсмислени, като влияние дали нещо ще стане свежо. Още повече, тук искам да благодаря на Благо, защото в коментарите по темата той даде предложение, чрез което ни хрумна как да подобрим тези "защити". Отделно, тези хора са много малък процент, ама много малък и няма как да повлияят сериозно, ако дадена публикация е готина. Още повече, като се вземе под внимание, че всеки изминал ден обществото около свежо.нет става все по-голямо и има много повече хора, които са положително настроени.

3: Простото негласуване е израз на несъгласие и един вид отрицателен вот - така е, но както Марфи се изрази по темата, отрицателното гласуване е най-ефикасния начин нещата, на които не им е мястото в свежо, бързо да бъдат "заринати". Като такива визирам - обява за продан на кола, реклама на фризиорки салон, хотелска стая за двама в областта Х и т.н. Съответно този вид обяви бързо се отстраняват от първите страници без помощта на модератор. Една от нашите цели е, да има максимално малка модераторска дейност при действието на сайта.

Принципно, едно от най-важните неща за развитието на свежо.нет, като сайт са именно вашите желания. В този случай обаче, ще запазим негативното гласуване, тъй като смятаме, че то е повече положителен елемент отколкото отрицателен.

В същата дискусия, беше изразено и желание да върнем секцията с най-свежи от зелените. Това ще бъде уважено и в близките дни ще се появи отново. Ще бъде, като табче за избор - "моите приятели" / "Най-свежи от зелените". Тук отново искам да припомня, че секцията "моите приятели" е много полезна, просто трябва да си добавите няколко готини приятеля и винаги ще бъдете в течение с интересните неща. Както споменавах в предходния пост, тук се проявява и силния мрежови ефект. Примерно аз гласувам за нещо, ще го видят всички мои приятели, от там някои от техните приятели и т.н. :)

Беше засегнат още един въпрос, дали кармата влияе в тежестта на гласовете. Да, влияе. Съответно хората с по-голяма такава, имат по-голямо влияние с гласовете си. Анонимните от своя страна имат най-малко. Като цяло, никога не сме разкривали всички условия за, това как публикациите стават свежи, но не мислим и да го правим. Това е с цел, да се намали възможността за спекулация.

И нали си знаете, ако искате да помогнете за развитието на свежо - просто бъдете активни и гласувайте за нещата, които харесвате.

Ваш свежар,

Станислав

7 comments:
gravatar
dzver каза...
вторник, май 27, 2008  

Менюто с действията на приятелите ми е абсолютно безполезно. Повтарят се връзките с тези, за които вече съм гласувал, с тези на първата страница и също така ми показва тотално нерелевантни теми.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, май 28, 2008  

От друга страна, ако напиша статия за ЦСКА, всички от Левски ще гласуват отрицателно.
Тоест не се цени материала, а позицията на автора, сравнена със собствената позиция.

gravatar
Stan каза...
сряда, май 28, 2008  

@Бого, не е сигурно, че ще се получи именно така. Все пак е доста вероятно. Аз лично, за сега съм виждал открито отрицателно гласуване само към статиите на Апостол Апостолов. Мисля, че са се появявали доста стаии за ЦСКА или Левски и не се е случвало това, което ти споменаваш.

gravatar
Анонимен каза...
понеделник, юни 16, 2008  

Има нещо, което не схващам в отрицателния глас.Какво става със статия с нула гласа и някой реши да гласува минус?И защо трябва да се крият хората, които гласуват минус, след като твърдите, че имате алгоритъм за избягване на злоупотреби?Май си противоречите.Представяме си следната ситуация-аз публикувам 3 статии.Намира се един, който гласува и на трите с минус(твърдя, че има такива спортисти, ама дреме ми).Аз решавам да си отмъстя-намирам негови статии и го почвам ...Всичко обаче е наред, защото Вие имате алгоритъм и моето отмъщение не е зачетено.
А сега ми кажете за к'во иде реч?

gravatar
Stan каза...
понеделник, юни 16, 2008  

"Аз решавам да си отмъстя" - Именно заради това не се показват хората, които гласуват негативно.

Да, има доста логика за избягване на злоупотребите, но тя не е перфектна. Едва и някога някой ще измисли перфектна.

Нека ние, да се борим с тези спортисти, за които споменаваш. Отмъщението не е най-доброто решение.

gravatar
Bogatite.com каза...
петък, декември 25, 2009  

иска ми се да знам как да вкарам форма за гласуване за моят пост в свежо, на моята страница. Виждал съм такива, но не разбрах как да го направя

gravatar
GaN каза...
сряда, декември 30, 2009  

Виж тук: http://svejo.net/reception/button/

Публикуване на коментар