Лили, една от най-големите фенки на svejo.net

Labels: , ,

С този пост искам да благодаря на Бранимир Бонев, за усилията, които е положил да вкара Лили в леглото заедно със свежо.нет ;) .

Какво в същност прави той?

На скоро Бранимир обяви нова рубрика в блога си - Тамагочи 18+. Чрез нея, по много оригинален начин, той ще забавлява всички нас, както и ще демонстрира завидните си умения в областта на 3D моделирането. Както сам е описал, той ще приема желанията на всички нас за това как искаме да видим Лили следващия ден. Според мен идеята е много оригинална и интересна. Наистина много се радвам, когато откривам подобна креативност.

Сега е ваш ред да помогнете на Бранимир, като си пожелаете следващата свежа Лили :)

Чети нататък...

Ъпгрейди, Проблеми, Разрешения, Подобрения

Labels: , ,

Добро утро!

Това е малко и кратко съобщение за хората, които се интересуват, защо не работеше svejo.net в продължение на половин час тази нощ.

Ситуацията е следната, както всеки уважаващ себе си сървър, нашият не искаше да го закачаме! Ние обаче, решихме че е за негово добро да го "ъпгрейднем". Той от своя страна реши да се възпротиви и издаде бъг с идентификацията на мрежовите карти. Хубава работа, но детска - ние тези номера ги знаем. Един телефонен разговор и това беше разрешено. Все пак, линукса си обичаше старите библиотеки за някои неща и трябваше ръчно да му обясним, че новите са по-хубави. "На сила хубост става" (в България нещата са на обратно :) ).

Така де, сега, половин час по-късно всички са щастливи и нощните птици си разглеждаме свежите публикации. От друга страна си имаме "Brand New Linux" за машинката, която ни служи доста добре за сега. Надявам се и за близкото бъдеще. Е, ако кажете на много приятели за свежо и "нашия пич" започне да се задъхва, може да му вземем братче ;)

Лека нощ,

Станислав

Чети нататък...

Нови блогове със свежо.нет бутон.

Labels: , ,

На мен май ми хареса да пиша в блога ни :) . Така де, май рядко се случва да пиша 2 поредни дни. Хрумна ми, че ще бъде хубаво и полезно, ако периодично публикуваме листа с новите блогове и сайтове, които си инсталират свежо.нет бутон. Все пак това е основният инструмент за добавяне на статии и улеснено гласуване, което силно помага за популяризирането на конкретните неща. Всекидневното добавяне на свежо.нет бутоните е показателно за развитието на обществото около свежо. Съответно се дава възможност на повече хора да пишат в блоговете си и да бъдат чути.

И така, ето и листата с последните сайтове, добавили си бутон:



Това са за сега, от последните няколко дни.

Ще се радвам да споделите мнения свързани със свежо.нет бутона - срещнали ли сте проблеми при интеграцията му. Също, ако сте експериментирали с 2та типа, кой е имал по-голям ефект?

На кой как помага бутона: на нас - да се утвърждаваме като най-сериозната подобна мрежа в България, на вас - да достигат идеите, мислите и трудът ви до повече хора.

Усмивки,

Станислав

Чети нататък...

Гласуването и Svejo.net

Labels: ,

Привет на всички свежари. Този пост е породен основно от дискусията, която се завърза в блога на Blago - Говорилня: За един глас МИНУС в Свежо. Ще се опитам да засегна всички въпроси и проблеми, както и да отговоря на тях.

Като цяло много се радвам, че този въпрос беше повдигнат, тъй като гласуването е един от най-важните елементи в свежо.нет . Все пак това е основният механизъм, чрез който се популяризират интересните и полезни неща.

Нещото, което се обсъждаше беше, дали има смисъл от негативните гласове в свежо.нет и дали те са повече положителен елемент или повече отрицателен. Има 3 основни твърдения, защо да няма гласуване с минус. Ще изкоментирам всяко едно от тях.

1: Това е инструмент за изразяване на гняв и отмъщение - За една, част от хората е именно това, но вярвайте ми, тези хора са доста малко. Именно за това премахнахме показването на хората, които са гласували негативно. Така няма как да бъде изразен гняв или вид мъст, защото сте гласували за нечия публикация с минус.

2: Някои хора гласуват отрицателно, с цел техните публикации да се класират по-добре - Това е така, но ние текущо имаме логики и алгоритми, които се борят с това, тези гласове да бъдат обезсмислени, като влияние дали нещо ще стане свежо. Още повече, тук искам да благодаря на Благо, защото в коментарите по темата той даде предложение, чрез което ни хрумна как да подобрим тези "защити". Отделно, тези хора са много малък процент, ама много малък и няма как да повлияят сериозно, ако дадена публикация е готина. Още повече, като се вземе под внимание, че всеки изминал ден обществото около свежо.нет става все по-голямо и има много повече хора, които са положително настроени.

3: Простото негласуване е израз на несъгласие и един вид отрицателен вот - така е, но както Марфи се изрази по темата, отрицателното гласуване е най-ефикасния начин нещата, на които не им е мястото в свежо, бързо да бъдат "заринати". Като такива визирам - обява за продан на кола, реклама на фризиорки салон, хотелска стая за двама в областта Х и т.н. Съответно този вид обяви бързо се отстраняват от първите страници без помощта на модератор. Една от нашите цели е, да има максимално малка модераторска дейност при действието на сайта.

Принципно, едно от най-важните неща за развитието на свежо.нет, като сайт са именно вашите желания. В този случай обаче, ще запазим негативното гласуване, тъй като смятаме, че то е повече положителен елемент отколкото отрицателен.

В същата дискусия, беше изразено и желание да върнем секцията с най-свежи от зелените. Това ще бъде уважено и в близките дни ще се появи отново. Ще бъде, като табче за избор - "моите приятели" / "Най-свежи от зелените". Тук отново искам да припомня, че секцията "моите приятели" е много полезна, просто трябва да си добавите няколко готини приятеля и винаги ще бъдете в течение с интересните неща. Както споменавах в предходния пост, тук се проявява и силния мрежови ефект. Примерно аз гласувам за нещо, ще го видят всички мои приятели, от там някои от техните приятели и т.н. :)

Беше засегнат още един въпрос, дали кармата влияе в тежестта на гласовете. Да, влияе. Съответно хората с по-голяма такава, имат по-голямо влияние с гласовете си. Анонимните от своя страна имат най-малко. Като цяло, никога не сме разкривали всички условия за, това как публикациите стават свежи, но не мислим и да го правим. Това е с цел, да се намали възможността за спекулация.

И нали си знаете, ако искате да помогнете за развитието на свежо - просто бъдете активни и гласувайте за нещата, които харесвате.

Ваш свежар,

Станислав

Чети нататък...

Добавяйте си приятели, гласувайте и коментирайте

Labels: , ,

Както може би знаете, от миналата седмица пуснахме секция "Моите Приятели". Може да я намерите в дясната част на повечето основни страници. Сега ще обясня, защо смятам, че тя е много полезно нещо :) и как най-успешно да я използвате.

Разбира се, най-важното за да бъде полезна е да имате приятели :) . Като приятел може да си добавите всеки регистриран потребител в свежо.нет . Това става като отидете в даден профил и натиснете бутона "Добави като приятел". Моите препоръки са, да си добавите за приятели тези хора, които често добавят статии, които вие харесвате. Също ще ви бъде много полезно да си добавите за приятели хора, които сте забелязали, че гласуват или коментират интересни за вас материали.

Защо е полезно това със създаването на мрежа от приятели в свежо.нет? Много, често в сайта се появят супер интересни за вас статии, които не успявате да видите по една или друга причина. Съответно, когато имате приятели в свежо, ще може да следите много добре, какво добавят, коментират и харесват те. Получава се доста ефикасен мрежови ефект, който е полезен за всички.

Нека разиграя един примерен вариант на този мрежови ефект. Примерно сте добавяли интересни неща, коментирали сте, добавяли сте си приятели и като краен резултат има 20 човека, които ви следят. Така, когато вие гласувате за нещо свежо, хората които ви следят ще го видят и ако им е интересно ще го гласуват. Най-вероятно те също имат приятели, които ги следят и те също ще видят както са гласували (нещото, което сте гласували и вие) . По този начин се получава един вид мултиплициране на вашия глас - стига да гласувате за полезни и интересни неща и да имате приятели.

Друго важно нещо е, че дори някоя публикация да е на по-заден ред в зелени, ако тя е интересна най-вероятно ще може да я видите из действията на вашите приятели. Аз лично винаги откривам полезни или интересни за мен неща в тази нова секция.

И все пак, най-добрият начин да се възползвате от секцията "моите приятели" е да имате такива. Ако все още нямате - разгледайте хората, чиито статии най-много харесвате и си ги добавете. Може и мен да си ме добавите ;) - stanislav.

Надявам се да съм бил полезен,

Станислав

Чети нататък...

Svejo.net и Видео Клипове

Labels: , ,

Здравейте на всички!

Преди броени минути пуснахме още един видео портал към поддържаната листа.
Това означава че от днес всичко, което добавяте от revver.com ще бъде класифицирано като видео.
Съответно за момента това означава, че сред линковете вашият видео линк ще се показва с актуална снимка от видео портала и ще може да го гледате директно в Svejo.

Ето и снимчица как изглежда:




Също така може да посетите и първото добавено видео към Revver от тук.



И за край искам да спомена, че планираме малко раздвижване по видеото, така че добавайте спокойно ;)


Поздрави,

Явор

Чети нататък...

3 малки новости

Labels: , ,

Май от доста време не бях отразявал, какво се случва около Свежо.нет . Общо взето има 3 неща, с които можем да се похвалим :) . Както може да видите от снимката по-горе - имаме си нов приятел. Тази Неделя увеличихме зеленината около нас с един прекрасен-двуцветен Бенджамин, Иееееее. Тук взехме решение това да е поредната добра практика, която да приемем - периодично да увеличаваме растителността. Хихи, "В офиса на Свежо, всичко е свежо", както казва една добра приятелка :) (Янче, не ме убивай за този цитат).

В страни от офлайн промените има и 2 със самия сайт. Първата е, че вече блогът на деня се предлага и определя от всички нас. Вие също може да предложите такъв или да гласувате за този, който смятате за най-добър. Това беше отразено още в първите часове от Марфи, за което му благодаря. Той беше и инициатор на идеята :) за такава функционалност. Вижте сами новата секция тук - Блог на деня.

Третата малка новост е изваждането на листа с приятелски действия на първата страница. Това лично за мен се оказа много удобна малко подобрение. Надявам се и за вас. Съответно, може да си направите листа от приятели, които публикуват винаги интересни неща (според вас). По-този начин няма да изпускате полезните неща, дори те да са на по-задна страница в зелени. Тук искам да помоля, всичките си приятели в свежо, да поставят някаква снимка за да ми е по-удобно, когато преглеждам листата си :) . Благодаря :) ! Хихи, ако все още нямате приятели, може да си ме добавите мен :) или пък колегата Явор. Има едно бутонче - Добави като приятел.

Това ще е за сега. Обещавам да се грижа за Бенджамина :),

Станислав

Чети нататък...

Ние подкрепяме Camp GLOW

Labels: , ,

Привет на всички,

Този пост няма да бъде посветен на някоя технологична новост свързана с любимия ни сайт. Целта е да помогнем за популяризирането на лагера Camp Glow. Преди да обясня в подробности, какво представлява той, искам да дам малко предистория.

Всичко започва, като чудесна практика от страна на Корпуса на Мира. Като организация с идеална цел, той организира 2 лагера за развитие на млади лидери в развиващите се страни. Това съответно са Camp TOBE (Teaching Our Boys to Excel) за момчета и Camp GLOW (Girls Leading Our World) за момичета. Всяко лято се организираха такива лагери тук. Момичета и момчета, до 18 годишна възраст пишеха мотивационни писма и есета. Част от тях взимаха участие на тези лагери. Изживяването, опита и приятелствата там са безценни. За съжаление, поради липса на организация и спонсорство - Camp TOBE, вече няма в България. Какво обаче, се случва с GLOW? С помощта на Корпуса на Мира и на много активни млади българки, той продължава да се организира всяка година. Това наистина е страхотно и поздравявам всички, които полагат огромни усилия за осъществяването му.

Какво точно представлява този лагер? Ще цитирам информацията от самия сайт - campglowbg.eu


Лагер ГЛОУ е 7-дневно уникално преживяване, чиято цел е да предостави ценни житейски уроци по разнообразни теми като самочувствие, развитие на лидерски умения, работа в екип, общуване, целеполагане и вземане на решения; насърчава гражданската отговорност и доброволческите дейности; разширява познанието по актуални въпроси и проблеми, с които българските жени се изправят лице в лице всеки ден, като трафик на хора, превенция от вируса на СПИН, хранителни разстройства.

Лагер ГЛОУ се провежда на английски език и е съвкупност от увлекателни дейности, игри, дискусии в големи и малки групи, сесии и семинари, гост - лектори, както и извършване на различни социални дейности като посещения на старчески домове и сиропиталища.

Участничка, преживяла магията наречена ГЛОУ споделя:

"Беше невероятно преживяване да бъда заобиколена от такива страхотни млади хора, които ме научиха как да изразявам емоциите си, как да мисля позитивно. ГЛОУ помага на младите момичета да поставят свои цели в живота и да се борят за тях. ГЛОУ ни кара да мечтаем и да превръщаме тези мечти в реалност. Благодаря Ви!"



И така, наближават пролетна конференция (на Български) и летния лагер (на Английски). Ако сте едно от многото свежи момичета на възраст м/у 14 и 18г. наистина ще е хубаво да разгледате сайта, а защо не и да вземете лично участие.

Ние от екипа на СВЕЖО, като хора взимали участие на Camp TOBE, можем да ви уверим, че изживяването и приятелствата са незабравими. Можете да попитате и г-н GaN , какво мисли по-въпроса. Той беше сред изявените лидери първата година, когато взимах участие аз.

Успех на всички свежарки, които решат да се занимават с Camp GLOW

Чети нататък...