Обновленията и подобренията около svejo.net

Labels: , , ,

Здравейте на всички,

Както обезателно сте забелязали, вчера пуснахме малко промени със свежо.нет . Като цяло има пълно обновление на кода, като html. Това е с цел още по-добра съвместимост с различните браузъри и по-леко зареждане. Старали сме се да запазим старата визия, като съответно подобрим навигацията и ползваемостта.

Има няколко промени, които смятам е хубаво да бъдат отбелязани. Като за начало, потребителските профили са основно преработени. Вече може да напишете малко повече информация за себе си, както и да поставите по-голяма снимка за вашия аватар. По молба на много от вас, пуснахме отново секцията "запазени". Тя присъстваше в най-първоначалната версия на свежо.нет , след това решихме че е излишна и я махнахме. Е, в момента тя пак е на линия и дори с възможност за по-добра организация. За да запазите някой линк, който много ви е харесал трябва просто да кликнете звездичката, която се появява, след като гласувате.

Писането на коментари също е подобрено. По предложение на Marfi, е добавен инструмент с чиято помощ може да пишете на латиница, а съответно да изписвате фонетичните символи от кирилицата. Все пак, повечето от нас обичаме българския език, нали?

Както бях споменал в един по-стар пост, след тези обновления премахнахме и показването на потребителски AdSense в свежо.нет . Малко повече за това прочетете тук.

Друго важен елемент, който искам да спомена е секцията "препоръчани", която се намира в основната навигация. Тя е различна за всеки потребител и в нея ще ви показваме публикации свързани с нещата, които харесвате и към които проявявате интерес. За да работи по-добре е важно да имате регистрация и да гласувате.

За регистрираните потребители има още една нова секция - "моето свежо". Тя е под формата на падащо меню и се намира до бутона "добави линк". Чрез нея може да си улесните навигирането из сайта, като си запишете страниците от свежо, които най-често посещавате. "Моето свежо" е изключително лесно за употреба и подреждането на линковете в него е елементарно. За подобна функционалност бяхме помолени от ByeVas преди около 2 месеца :) . Малко късно, но все пак е факт.

Промяна на гласовете. Да, това също липсваше до този момент и след голямото желание от вас - вече е на лице. Съответно, ако гласувате за нещо позитивно или негативно, след това може да го промените.

И така, това са основните промени, за които смятам е хубаво да спомена. Както винаги, ние не спираме с развитието на сайта и ще продължаваме да работим за това svejo.net да е една от любимите ви спирки в мрежата. Също благодаря на всички, които ни подкрепят и взимат активно участие в свежо.

Станислав

13 comments:
gravatar
Анонимен каза...
сряда, март 19, 2008  

Ние се запознахме на блогкампа :-). Тогава ми казахте, че ще поднесете нови неща. Очаквах с нетърпение, но се разочаровах - не знаех, че ще копирате пинга. Момчета, би трябвало да имате разбиране и визия за продукта и да го развивате съобразно тази визия. Това, което направихте сега е сдаване на инициативата, която имахте като първенци.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, март 19, 2008  

Момчета, браво за промените, по-точно за доброто изпълнение. Аз лично малко се обърквам в новия изглед, но все пак... Руса съм :) Ще изчакаме и ще посвикна надявам се.
Иначе, намерих една "грешчица". Когато отидеш на таб "Профил" на който и да е потребител и застанеш с курсора върху коментирани, на етикетчето пише "Разгледай станалите популярни", т.е. същото което се появява и върху Популярни. Освен това, защо вече в профила не се изписва кармата? Къде отиде и рейтънгът? А сайтовете на потребителите умишлено ли не са хиперлинкове? Защо го няма онова много любимо за мен бутонче "Върни се" над всичко, което отварям? И нещо сега (честно казано не знам какво точно ми липсва), но някакси по-трудно се озовавам в Зелени от преди. Нямаше ли постоянна връзка към Свежи и Зелени, подобно на бутона "Върни се" или бъркам? Ами това за сега. А, да - как мога да стигам сама до "Събитията, свързани с Вашия акаунт"? Ако се сетя нещо, пак ще питам :)
Поздрави

gravatar
Анонимен каза...
сряда, март 19, 2008  

А защо не мога да си редактирам публикацията???

gravatar
Явор Иванов каза...
сряда, март 19, 2008  

@yossarian здравей! спомням си ;)

Отностно твоя коментар да задалбая малко по тази болна тема за всеки един по-голям сайт според мен ;)

Отдавна има тенденцията сайтове да се опреличават на други сайтове особенно когато станат по-големи и окото на "BigBrother" гледа към тях. От началото на Svejo получаваме отзиви, че сме копирали пайпове и даота дори още при първата ни версия когато тепърва излязяха някои от другите сайтове имаше хора, които казаха, че ние (сайт на два месеца) копираме някой друг сайт на ден или два, което смятам, че никой нормален човек, който има поглед на нещата не би твърдял. Някой дори казваха строго, че копираме модела на Digg, което не сме и отричали :) това е началната идея все пак.

Мисълта ми е че аз не съм спирал да мисля над това как да подобря Svejo както и колегата. Ако достатъчно Свежари са казали, че искат нещо и то се е появило то значи е било готино и полезно и сме преценили да го направим. Ние искаме посетителите да са доволни и правим това, което мнозинството са поискали.

Като цяло "новото" svejo има доизпипвания така че според мен подобни коментари ми се струват доста повърхностни отностно ъпдейта.

Искам да завърша коментара с един мой коментар, който поставих в блога на Мишев.

---

Здравейте!

Първо искам да кажа, че Svejo не е с нов дизайн. По скоро сме направили подобрения, които смятаме че са направили Svejo по интуитивен за използване. Доста от нещата са доизпипани да речем, макар че съм повече от сигурен, че има какво още да се доизпипа направи и тн... винаги има ;)

Колегата Станислав написа малко информация отностно ъпдейта - [четете в момента статията]

Другото което искам да кажа, е че не сме имали за план да правим ново Svejo или нещо подобно, както май се споменава по горе, че са направили едни от колегите ни.

Фокуса ни е предимно към това да подобряваме нещата, а не да ги преработваме изцяло. Христина е може би до някаква степен права, има много Свежари,а ние не искаме да ги изненадваме до такава степен, че да избягат :) част от обновленията са направени чрез комуникация с хората, които ползват Svejo и за нас ВИЕ, които ползвате Svejo сте тези, които определят на къде вървят нещата.

---

Като цяло искам да кажа за какво работим и за това ще цитирам един от документите, който получавате при регистрация на фирма (мисля че беше решението от съда). Първите думи гласят следното:

"В ИМЕТО НА НАРОДА..."

Е това се опитваме да следваме и ние, така че се надявам да го правим както трябва ;)

Поздрави!

gravatar
Анонимен каза...
сряда, март 19, 2008  

здравейте,
не бих желал да коментирам направените промени, предполагам са към по-добро.
не ми става ясно обаче едно нещо което се чудя защо не променяте: докога ще я карате с тоя nofollow навсякъде. разбирам на резълтс страниците да е така, но от страницата "подробности" също да е nofollow не ми се връзва. трябва да разберете, че линк джуса е по-добре да го разпределяте с по-широк размах, а не само за вътрешни странички.
иначе мисля е излишно да споменавам колко посетителя бихте привлекли по този начин.
Успех!

gravatar
Явор Иванов каза...
сряда, март 19, 2008  

Здравейте :) предполагам не сте проверили линковете в свежи ;)

gravatar
Анонимен каза...
сряда, март 19, 2008  

а на мен никой ли няма да ми отговори :(

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, март 20, 2008  

Явор, отговори на Боряна :-) Тя е истински фен и е отделила доста време да разгледа, да напише пост и да направи препоръки. От такива хора нета се движи.

gravatar
Stan каза...
четвъртък, март 20, 2008  

@Боряна,
Мерси много за градивната критика, която нахвърга. Не сме ти отговорили, защото се надявахме вместо това направо да поправим всички недостатъци, които спомена. По план до края на деня трябва да са готови нещатата, които споменваш.

@Kosta,
Напълно съм съгласен с това, че такива хора се движи нета. Честно казано, тук много ценим нейното мнение.

И така, надявам се че до края на деня ще изгладим, каквото е остнаало.

@Боряна,
Ще се радвам, ако утре нахвъргаш още неща, които са ти направили впечатление и не са ти удобни.

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, март 20, 2008  

Това с коментарите е станало много добро, обаче още ми кърви сърцето за adsense-a :(

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, март 20, 2008  

ОХ (пак се изчервявам!) днес много комплименти получих!:) направо ще цъфна след малко като дръвчето пред нас :)
Ами, Станиславе, това са нещата, които ме "поизнервиха". Веднага след като качихте обновеното Свежо поръчках обстойно и мисля, че нямам други затруднения при навигацията. Личните снимки сега малко излизат размазано на места, но сигурно сте го забелязали. И в коментарите много ме кефи кирилизатора, ма какво правим с разните нещица, дето искаме да ги пишем на латиница (никове, сайтове и т.н.)? Само копи-пейст ли работи? Нема ли как да се изключва?
Проблемът със сибитията си го реших като си го добавих в Моето Свежо - много хитра врътка! На стария дизайн не ми беше ясно каква точно му е идеята :) Някяде четох, че сте добавили опция за показване на едно23 профил? Тоест? И аз вече си имам, къде да си го добавя?
Нещо последно да питам - малко офтопик - искам да променя изгледа на бутона "Свежо" в моя блог. Искам да е син. Целия код ли да сменя? Това ще ми обърка ли досегашните бутончета? Ами стига ви толко :) Сигурна съм, че си имате и друга работа:р

gravatar
Stan каза...
четвъртък, март 20, 2008  

Едно23 регистрацията можеш да си я запишеш в профила. За момента обаче можеш да посочиш само едит тип messanger да посчиш. Относно смяната на бутона - няма никакъв проблем да променяш дизайна му. Кнкретно това, което искаш може да бъде постигнато с тази настройка:
"svejo_theme='blue';".

Поздрави

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, март 20, 2008  

ихааа, вече си имам синьо бутонче свежо! :) Аз така и предположих за 123 профила :( Кога ще има повече месенджъри? йсикюта и т.н.? :Р
Голямо благодаря на Станислав и на Коста, който моля да извини моята разсеяност за това, че чак сега се стих! :)

Публикуване на коментар