Призив - Молба към всички публикуващи в Свежо.нет

Labels: ,

Здравейте приятели,

Искам да отправя молба към всички, които публикуват в свежо.нет, както и към всички които го използват и им харесва.

Като цяло, сайтът доста бързо се разраства и трупа все повече потребители и популярност. Съответно всеки успява да открие полезни за него неща. Свежо.нет се превръща в една много добра трибуна за открояване на качествените материали из БГ мрежата. Като следствие от това, все повече хора искат да промотират своите публикации и добавят своите линкове. Супер, според мен това е начина да откриваме ценните материали.

В цялата ситуация, забелязвам само един момент, който не е полезен за качественото отсяване. Повечето от хората просто добавят своя линк, като дори не се замислят да гласуват положително за някой друг. Та нали така линкът на другия човек ще измести техния. Какво се получава в крайна сметка - повечето хора добавящи интересни неща не гласуват за никой друг. Така първата и втора страница в "зелени" се напълва с публикации без гласове и никоя от тях не успява да стане "свежа". По-лошото е, че сред тях има много интересни, които са останали незабелязани, именно защото са били изместени от много други. Съответно пада и нивото на полезните линкове излизащи на първа страница.

Какво предлагам аз!?

Аз искам да предложа и да помоля, всеки след като публикува, да гласува положително за 1-2 други статии, които му харесват. Така няма да изгубите. Нека в свежо да цари свежо и положително настроение. Когато вие гласувате за някой друг, защото сте харесали материалът му, след това той може да види това и да гласува за ваш. Именно тук идва и силата на социалните мрежи. Този начин на действие има два положителни елемента. Първо ще се подобри филтрирането на свежи линкове и второ ще спечелите приятели, които ще са склонни да ви помагат. Нищо няма да загубите, ако гласувате за нечия чужда публикация.

И така, моят призив отново: Моля, след като добавите своят линк, гласувайте за 1-2 чужди, които намирате за полезни. Благодаря.

Бъдете свежи,

Станислав

16 comments:
gravatar
Анонимен каза...
сряда, януари 16, 2008  

Като искате да се оформят групи с приятели, защо не махнете отрицателното гласуване? Какъв е смисълът от него?

Аз никога не съм гласувал отрицателно, но когато публикувам получавам по 1-2 отрицателни гласа от тези, които ще стават свежи преди или след мен!

Образуват се групи от врагове, ако питате мен. Иначе за положителното гласуване - който влиза с добри намерения, винаги ще гласува и за още няколко зелени, повярвайте ми.

gravatar
Анонимен каза...
сряда, януари 16, 2008  

Стига да ми се стори нещо интересно, гладувам с две ръце.
Обикновено цъкам на поне четири-пет публикации. В крайна сметка нали за това е направен сайтът - готините неща да изплуват нагоре.

Що се отнася до отрицателния вот - хубаво е да го има, макар че наблюдаваме типичното явление на бутането надолу в казана...нашенска му работа.

Отдавна не се е случвало сайт (идея) да ми хареса толкова, колкото Свежо Нет.

Евалата, пичове...имате голямо бъдеще

М-)

gravatar
MARFI каза...
сряда, януари 16, 2008  

Lover, нека има отрицателно гласуване, защото има и повтарящи се стаии, провери на Емилия гола 3 еднакви!

Чрез отрицателното могат да се смъкнат.

Станислав получава моя свеж глас, които признавам давам много трудно защото съм взискателен.

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

А lover, сетих се за още нещо, ако няма отрицателно гласуване, аз сега мога да напиша новина да не се гласува по статиите и да контрирам тази примерно, само чрез отрицателно гласуване, може да сме сигурни, че тя няма да добие популярност.

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

Забелязвам, че много хора злоупотребяват със Свежо-бутона и го слагат под всяка своя статия в блог, дори тя да се състои само от една картинка или нещо такова. Дори има блогове, които само на това разчитат, за да съберат читатели и да имат приходи от реклами - намерят едно смешно клипче в нета, сложат го в блога си - хоп, постинг. Някакъв виц - сложат го и нов постинг. Така 5-6 пъти на ден и айде гласувайте...

Това е още една причина Свежо да се пълни със статии без никакви гласове.

gravatar
Unknown каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

Да, защо да не се добавят снимки и клипчета и да се поднасят за гласуване ?! Да не би само дълги и забавни текстове и снимки сборно трябва да се събмитват? Точно това е идеята за свежо свободата, да се определя от потребителя.. така че това последното ми се струва не на място.. и Да аз съм пристрастен :)

gravatar
Stan каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

Негативното гласуване е доста интересен елемент при този тип сайтове. Найстина, този бутон има възможност да бъде използван не по предназначение и да се зллоупотребява. От друга страна, чрез него по естествен път и без модератерство може да се поддържа добро ниво на "чистота".

Това, че бутонът е сложет в пост само с една снимка или едно клипче не е никакъв проблем. Нека останалите хора гласуват и решат дали има смисъл от дадената публикация.

Именно за това се надявам повече хора да дават своята оценка. Така нейзбежно добрите материали ще изплуват. Пример за това е longanlon ( http://svejo.net/profile/longanlon/publications ) . Авторски материали и то качестветни 8 по последните му 9 са събрали много гласове и голяма популярност. Иска ми се повече подобни на неговия блог да се "родят". Marfi, също пише напълно авторски материали, като обикновенно засяга проблемни теми, които засягат всички ни. Според мен той също се радва на доста добър отзив и популярност.

С риск да се повторя - от това, че показвате какво ви харесва като гласувате за някоя чужда публикация - нищо не губите. Печелят всички, защото качестените материали се открояват.

Надявам се повече хора да са хванали идеята ми.

gravatar
Fil каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

Аз избрах да пускам статиите си в Свежо, защото при него имаше най-голям брой гласуващи. Сега не знам как е, но съм доволен от сайта.

Между другото, подкрепям идеята на dzver да се сложи и "спам" бутон.

gravatar
Явор Иванов каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

Е да се включа и аз малко към коментарите ;) Svejo ежедневно подобрява алгоритъма за излизане на Свежи и ежедневно подобрява анти-спекулационните си защити, но основната идея и защити и прочие е гласуване, гласуване и пак гласуване! Ако има критична маса от хора гласуващи за това което им харесва и гласуващи негативно за това което има проблем(било то спам или др.) няма да има спекулации и тн. Бутон за спам има! Принципно това е бутона "съобщи за проблем" с който може да се опише че има проблем с това и онова или просто да се цъкне спам... ако повечето хора просто използват туловете ни Svejo ще бъде едно по-добро място. И бъдете спокойни :) и аз ще го кажа - Ние не спим :) и го казвам буквално!

gravatar
MARFI каза...
четвъртък, януари 17, 2008  

Съперничество и пристрасност измежду потребителите на социалните мрежи винаги ще има.

неАвторски материали също винаги ще има, сайтовете зад тях ще вкарват трафик в сайта си с чужд материал, но няма да успеят да накарат потребилите да коментират, да говорят за сайта, само ще го попреглеждат и толкоз, друго е когато говориш по наболял проблем и излагаш своята гледна точка, тогава има и коментари и виждаш хорското мнение, хората започват да говорят за теб и да те линкват, да те цитират, което е много по ценно от 1000 невидими и неведоми посетителя, които не оставят следа след себе си на сайта ти. Когато заставаш зад написанато и показваш позиция, тогава създаваш приятелства, създаваш ренюме и авторитет както беше писал креативен.ком, добрите блогъри не е нужно да имат милиони посетители, стига им да знаят, че това което пишат има някакво влияние над околния свят.

Затова и аз като Longanlon се ядосвам на неавторските материали, но пък нашето "възмездие" са топлите думи на Станислав и факта, че с малко, но качествени публикции пак имаме посетители. От друга страна Mishef ще иска да се гласува за отделен клип или снимка, защото повечето потребители на социалните мрежи търсят именно това - зрелища, голи мацки, забавни картинки, но това с нищо не те социализира, и тогава мрежата може да се казва забавна примерно, но оттенъкът не случайно пада на социална, не само защото е от потребителите за потребителите, но и защото създава връзки и социални контакти, скайп-а ми се удвои откакто започнах блога си...

gravatar
Анонимен каза...
неделя, януари 20, 2008  

"полужително" полОжително се пише :) несериозно е някак си с правописни грешки

gravatar
Анонимен каза...
понеделник, януари 21, 2008  

Доста приятно място е Свежо.нет
Браво Станчо и негови приятели,които потдържате всичко.

gravatar
Анонимен каза...
петък, януари 25, 2008  

Ще цитирам:
marfi каза...
"Съперничество и пристрасност измежду потребителите на социалните мрежи винаги ще има.

неАвторски материали също винаги ще има, сайтовете зад тях ще вкарват трафик в сайта си с чужд материал..."
Край на цитата.

Колеги, аз смятам,че трябва първо да се осъзнае основната идея и цел на социалните мрежи!

Каква е всъщност идеята - обикновенния интернет потребител сърфирайки из интернет и попадайки на нещо, което му привлича вниманието,решава да го сподели с своите приятели от социалната мрежа,които се предполага,че имат еднакви интереси с неговите...
После следва процеса на гласуване...

Къде са противоречията,които се набиват от пръв поглед:

1.Социалните мрежи не са замислени като място, където да постваш всеки твой блог пост! Напротив,даже не е препоръчително сам да промотираш себе си.

2.Идеята за "Авторството" започва и свършва на твоя собствен блог - имал си нещо да кажеш на света - казал си го!И толкова!
Чак след това идват социалните мрежи,които като независим арбитър, решават дали изобщо да те отразят.След това те оценяват и преценяват до колко това е наистина любопитно,важно и полезно.
Разбираем е естествения стремеж на блогърите и всички останали собственици на сайтове, да търсят по широка публичност (потребителски трафик),но това което се случва със "Svejo", много прилича на системите за генериране на трафик - "аз ще посетя твоя блог-ти ще посетиш моя..."
Разбира се, докато "социални навици" не се развият в обикновените интернет потребители е нормално самия автор да поства в социалната мрежа собствени статии,материали и изобщо собствени сайтове,но това е само в началото и докато системата набере обороти...

3.Видимо главните потребители на "Svejo" са самите автори-блогъри,а това определено не би трябвало да е така,затова и се появява съперничество, завист и пристрасност и следват негативни гласове или изобщо липса на гласуване...

4.Не случайно съм подчертал думите приятели и еднакви интереси,разгледах на доста хора потребителските профили и се оказа ,че нещо приятелството в "Svejo" е доста рядко срещано явление.Явно и там господа блогърите са много "взискателни" при подбора на това кой да им бъде приятел и на кого да предложат своето приятелство...Всъщност точно това е и основното в този тип социални мрежи-създаването на големи групи потребители с еднакви интереси - "приятели",които да гласуват за постнатите новини на своите приятели...Априори се предполага,че те ще ги заинтересуват.
Как се набират приятели?Много е просто!Основната и предостатъчна причина е самото гласуване.Който гласува за вашата новина спокойно е заслужил вие да му предложите собственото си приятелство-явно с този човек имате еднакви интереси!Също така, когато някой гласува за вашата новина е съвсем нормално вие да му върнете жеста,гласувайки за новина постната от вашия оценител.В този ред на мисли,вие сте почти задължени да гласувате за новините постнати от вашите приятели..и т.н...и т.н.
Според мен,не би трябвало, чак толкова да надценявате стойността на гласа си и да го пазите само за изключителни случаи...Мисля че,много от потребителите на "Svejo" приравняват гласа си с линк от техните собствени блогове,а това определено не е равностойно.Човек може да гласува просто по симпатия,за да направи жест,да върне жест,за да подкрепи нов потребител или просто защото е в добро настроение...

gravatar
Анонимен каза...
четвъртък, януари 31, 2008  

Както каза Lover, аз пускам новина и след това някои гласуват надолу за нея, за да мине тяхната по-нагоре.

Винаги гласувам за статии, които ми харесват, но как да гласувам за някой, който преди това е гласувал за мен надолу.

Моето предложение е или махнете гласуването надолу, или да се показва кой точно е гласувал отрицателно за да не гласувам за него

gravatar
Stan каза...
събота, февруари 02, 2008  

@анонимен, Като цяло няма много хора, които гласуват негативно спецялно за нещата, които ти публикуваш. В повечето случай негативни гласове обират линковете, които са към реклами или нямат никаква стойностна информация. Според мен, това че някои някога е гласувал негативно за теб не трябва да те спира да даваш своя глас за нещата, които харесваш.

Пробвай се да разсъждаваш по обратния начин. Ако дадеш своя полужителен глас за няколко други линк-а най-вероятно, хората които са ги пуснали ще забележат това и най-вероятно те също ще гласуват за теб полужително!

Поздрави ... позитивното мислене може само да изгражда! :)

gravatar
Николай Пеняшки каза...
неделя, май 04, 2008  

Здравейте!
Сайтът SVEJO.NET много ми харесва и допада. Затова с удоволствие ще го ползвам.Потази причина съм си направил Блог към сайта.
Сигурен съм,че чрез него ще имам много нови приятели.

Публикуване на коментар